Klub Korošcev Ljubljana
    Klub Korošcev Ljubljana  
Klub
Klub Korošcev Ljubljana
Večna pot 11, 1000 Ljubljana
Davčna številka: 25729306

Kontakt:
Tel: 01/256-17-23
Fax: 01/256-17-24
arah.consulting@eunet.si

IBAN: AT78 3910 2000 0250 3696;
BIC: VSGKAT2K102
Banka Posojilnica-Bank Borovlje-Celovec,
Hauptplatz/glavni trg 16,
A-9170 Ferlach/Borovlje, Avstrija

Vodstvo kluba | Zapisniki | Avtorji

Novice

12.02.2020
Koroški večer s plesom 2020

08.01.2020
Letošnje prvo redno mesečno srečanje bo v četrtek, 9.1.2020 ob 19.00

01.12.2019
Novoletno srečanje društvenih članov

28.10.2019
VABILO NA 27. KOROŠKO POLJSKO KUHARIJO

28.10.2019
Vabilo na KAP, 23.11.2019

Zapisi
 
2019 Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA, 2. del
Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA, 3. del
Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA OBARVANA POLJSKO - 1. del
Milan Vogel : Slovo od leta v Šestici
Renata Picej : Barkovljanka, Barcolana, Jesenski pokal - tržaški praznik

Slike
24. Koroška kuharija [Januar 2019]
slik: 23
Ivana Kobilca [Oktober 2018]
slik: 8
Diplomatska regata 2018 [September 2018]
slik: 7
Kulinarični piknik [Junij 2018]
slik: 45
Predavanje o mesu [April 2018]
slik: 16

Video
Bilten

Bilten 2019 Bilten 2018 Bilten 2017 
Zapisi
Drago Kompan21.06.2019
2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK


v okviru 27. »Koroške kuharije« kulinarične sekcije Kluba Korošcev Ljubljana, sobota, 25.5.2019 v Skaručni pri Vodicah

Za 2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK smo se na Upravnem odboru KKL odločili že v začetku leta, ko smo načrtovali aktivnosti kluba. Okrogla miza v aprilu je bila med drugim namenjena konjskem mesu in izdelkom iz konjskega mesa. Piknik smo organizirali na isti lokaciji kot lani zaradi dejstva, da je najem prostora mnogo cenejši kot je cena najema prostora bližje  Ljubljani. Ker je bil letos v maju skoraj vsak dan dež, smo se tudi organizatorji bali, da nam bo dež malo pokvaril dogodek. Ampak na dan našega dogodka je bilo lepo vreme, kar je gotovo prispevalo k dobremu in prijetnemu vzdušju. Vabilu so se odzvali tudi štirje avstrijski Korošci, ki so prišli na čelu z dr. Marjanom Šturmom. Zelo smo bili veseli njihovega obiska.
Zbiranje prijav je potekalo preko e-pošte. Prijavljenih je bilo že 46 oseb, kasneje pa je sledilo nekaj odpovedi. Nazadnje nas je bilo prisotnih 34, trije prijavljeni so odpovedali dan pred dogodkom, trije pa sploh niso prišli.  
Ožja skupina organizatorjev smo se zbrali že takoj ob 8. uri in pričeli pripravljati prostor. Alenka in njena hči Mateja sta pripravili mize in klopi ter pogrinjke. S seboj sta pripeljali vse potrebno in imenitno okrasili mize in prostor. Sonja je poskrbela, da je iz miz in klopi izginil prah. Drago je pripeljal posodo, plin  in oglje ter nekaj vrst pijače, tj.vino in aperitive iz svoje kleti ter še nekaj ostalih stvari, Mira je pripeljala stvari, ki smo si jih prejšnji dan sposodili na Biotehnični fakulteti na Rodici (posode, prte, deske itd.), Doroteja je pripeljala predpasnike, zelenjavo, desko KK Koroška kuharija, pingvina in od doma še aperitive in veliko rož iz njenega vrta. Eva je pripeljala pivo v sodu in točilnik za pivo. Kruh in mošt je iz Koroške pripeljala Bernarda, firma Hot-horse pa nam je pravočasno dostavila naročene izdelke.
Kmalu je prišel čas, ko so začeli prihajali še ostali, ki so poprijeli za različna potrebna dela in tako smo vsi družno pripomogli k uspešnemu poteku dogodka.

Ob prihodu je bil, kot po navadi, sprejem s koroškimi srčki, ki jih je pripravila Doroteja, namazali pa smo jih s konjsko pašteto s pistacijo in okrasili z zelenjem komarča. Pozdravnim koroškim srčkom pa so delali družbo različni aperitivi. Pri sprejemu sta pomagala Edvard in njegova partnerica Jasna, ki pa je pridno sodelovala tudi pri nekaterih drugih delih.
Potem, ko se nas je večina že zbrala, so bile konjske hrenovke in klobase že kuhane in pripravljene za degustacijo. Zbrali smo se okrog »degustacijske mize« in poizkušali pravkar kuhane hrenovke in klobase s pravim koroškim rženim kruhom s kmetije Klevž z Legna  pri Slovenj Gradcu.

Vsem je bil pravi koroški kruh zelo všeč. Nekaterim so bile hrenovke všeč, za večino pa so bile boljše klobase. Nekaj hrenovk je bilo tudi pečenih na žaru. Te so bile odlične. Seveda je tudi letos pri žaru kraljeval prof. Slavko Čepin, ki nam je že lani pekel steke.

Sledila je degustacija treh vrst konjskih paštet: navadne, s pistacijo in pikantne. Prav »pasala« je pašteta na koroški kruh. Enim je bila všeč navadna, drugim s pistacijo, tretjim pa pikantna. Vse so bile odlične. Ko smo si za silo napolnili želodčke in s pijačo zaželeli zdravja, se je že pričela muzika, ki sta jo iz »frajtonaric« pričarala harmonikaš Hansi iz Šentjanža v Avstriji in Dragotova sestra Zlatka. Zlatka je prinesla s seboj še nekaj instrumentov iz buč in nekaj takih za bobnanje ter razne ropotulje. Kar nekaj nas je prijelo za instrumente, da smo pomagali igrati. Pa kako smo prepevali ob spremljavi harmonik in seveda tudi veselo plesali!
 
Sledil je spet resni del dogodka, in sicer po uradnem pozdravu predsednika KKL Janka Araha ter uvodu Doroteje Omahen, vodje kulinarične sekcije »Koroška kuharija«, sta sledili kratki predavanji. Drago je najprej predstavil konjerejo, kaj predstavlja v Sloveniji kot živinorejska panoga, katere površine izkorišča in koliko se uporablja za prehrano ljudi. Omenil je kakovost mesa, ki je vrhunska zaradi tega, ker se konj ne redi v intenzivnih rejah, ker konji zelo selektivno izbirajo krmo in vodo in ne zauživajo onesnažene paše ali vode. Žrebeta pol leta preživijo ob materi, sesajo in se tudi pasejo. Slišali smo, da je konjsko meso lahko prebavljivo, ima malo maščob, od katerih je večina nenasičenih. Konjsko meso ima mnogo manj holesterola kot druge vrste mesa in vsebuje 10-krat več železa in mnogo več cinka kot svinjina.

Slavko je poudaril pomen zorenja mesa, ki je pri konjskem mesu nekoliko krajši kot pri govedini. Poudaril je pomen temperatur pri zorenju. Povedal je, da je pri pripravi in pečenju veliko podobnosti med govejim in konjskim mesom, da obstajajo razlike med posameznimi kosi, ki so primerni za pečenje ali samo za predelavo.   

Ker nam je vreme dobro služilo, smo si po kratki demonstraciji peke in degustaciji stekov, tj. zrezkov treh vrst iz hrbta, iz stegna in iz bržole, privoščili enega ali dva za svoj obrok. Pri pečenju stekov je Slavko naše želje dosledno izpolnjeval, saj je za vsakega spekel stek posebej, tj. malo, srednje ali bolj zapečen.
Spet je sledilo druženje, prepevanje, igranje s harmoniko in z domačimi instrumenti. Čeprav je vreme malo strašilo z nevihto, ni bilo nič hujšega. Le nekaj vetra in kapelj, nato pa spet sonce.
Sonce pa je tudi hotelo videti štrudle, ki so jih za festival štrudlov pripravile: Doroteja (en jabolčni in en češpljev), Darinka (nekaj sladkega) , Alenka (iz skute in jabolk) , Zlatka (črničevga), Marijan je spekel nekaj slanega, Mirjana iz Beograda pa nas je razveselila z baklavami in vanilicami. Kako lepo je zadišalo, ko so prišli  na mizo vsi ti štrudli! Komaj smo se zadržali, da nismo »planili« po njih, še preden je bilo »dovoljeno«, saj smo želeli ovekovečiti vse skupaj s fotografijo.  
Doroteja nas je »pocrkljala« še s posebno osvežilno pijačo, in sicer z džin koktajlom iz bezgovega cvetja in ledu ter penine.
Čas je kar hitro bežal in že so se nekateri odpravili domov, nekateri pa smo ostali in kramljali ter uživali še v kakem dobrem koščku štrudla.
Naj omenim, da je tudi za piknik, tako kot za različne priložnosti doslej, oblikovanje plakata, vabil in jedilnika izvedlo oblikovalsko podjetje Arnoldvuga, ki je v lasti člana našega kluba.
Seveda smo na koncu vse skupaj pospravili in prostor vrnili v prvotno stanje. Sledilo je še nekaj opravil v naslednjih dneh, ko smo vračali vse sposojeno in plačali vse tisto, kar še ni bilo prej plačano.
KKL je prispeval približno 8 €/udeleženca

Zapisal Drago Kompan

Predsednik Kluba Korošcev Ljubljana     
Mag. Janko Arah
Vodja projekta Koroski kulinarični piknik          
dr. Drago Kompan                

Vodja kulinarične sekcije  Koroška kuharija« KKL 
Doroteja Omahen 

korekcije in lektoriranje: Mira Vidmar

 
2019 Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA, 2. del
Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA, 3. del
Drago Kompan : 27. KOROŠKA KUHARIJA OBARVANA POLJSKO - 1. del
Milan Vogel : Slovo od leta v Šestici
Renata Picej : Barkovljanka, Barcolana, Jesenski pokal - tržaški praznik
Marjan Veber : Diplomatska regata z brazilskim veleposlanikom
Drago Kompan : 2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK
Marijan Štriker : 4. KOROŠKA KOTLJADA
Milan Vogel : Okrogla miza - raba slovenščine
Marjan Veber : Poročilo s prvega letošnjega jadranja
 
2018 Doroteja Omahen : Poročilo o 23. KOROŠKI KUHARIJI v Vuzenici na Koroškem
Nada Petrovič Mager : Vtisi z razstave Ivane Kobilice
Turistična kmetija Viher
Jasna Rozman Marčič : Poročilo z Diplomatske regate 2018
Doroteja Omahen : KULINARIČNI PIKNIK Kluba Korošcev Ljubljana
Nada Petrovič Mager : Vsa ustvarjalnost izvira iz erotike!«
Milan Vogel : Kulinarični piknik v Skaručni
Drago Kompan : Poročilo o okrogli mizi z dne 5.4.2018 v kavarni »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ
Doroteja Omahen : OBISK  PRENOVLJENEGA KNEŽJEGA MESTA – CELJA, v soboto, 7. aprila 2018
Janez Stregar : Pobuda
Milan Vogel : Večer z Nužejem, ki “je bil zmeraj zraven, a nikoli glaven”.
 
2017 Milan Vogel : Prednovoletno srečanje v KULT316
Doroteja Omahen : POROČILO o »PIKNIKU PO KOROŠKO«
Milan Vogel : Z živo pesmijo in besedo
Milan Vogel : Uživali smo ob klarinetu in klavirju, pa tudi ob besedi
Milan Vogel : Premišljevali smo o Kataloniji
Jasna Rozman Marčič : Poročilo s sobotne diplomatske regate
Planinski izlet: Notranjska – Kras, petek 9.6. 2017 in sobota 10.6. 2017
Doroteja Omahen : POROČILO 15. KOROŠKA KUHARIJA
Milan Vogel : Koroška je spet pela
Doroteja Omahen : POROČILO 16. KOROŠKA KUHARIJA s poudarkom na kulinarični vsebini in srčnosti 24. Koroškega večera s plesom
Milan Vogel : Na televiziji se vse ne blešči v soju luči
Uroš Šoštarič : Večer z Vito Mavrič
Doroteja Omahen : POROČILO o 14. Koroški kuhariji
 
2016 Milan Vogel : Vinku Moederndorferju smo se vsaj delno oddolžili
Doroteja Omahen : 13. Koroška kuharija, doživetje na temo AJDA
Milan Vogel : Obisk prenovljene Narodne galerije
Renata Picej : Telo kot kelih energije
Doroteja Omahen : POROČILO O PRETEKLIH EKSKURZIJAH UDELEŽENCEV »KOROŠKE KUHARIJE »
Renata Picej : RADOVAN ARNOLD - MOJSTER, KI JE GIMNAZIJSKE MATEMATIČNE RAČUNE PODKREPIL Z OBLIKO IN BARVO
Milan Vogel : Telo kot kelih energije
 
2015 Doroteja Omahen : POROČILO O 6. KOROŠKI KUHARIJI, 3. DECEMBRA 2015
Milan Vogel : Prešerno v Drugi violini
Nada Petrovič Mager : Novembrsko okrogla miza v Grosuplju
Doroteja Omahen : POROČILO S 4. "KOROŠKE KUHARIJE," KI SE JE "KUHALA", DNE 22. OKTOBRA 2015
Milan Vogel : Pitna voda je bogastvo
Milan Vogel : Pogledali smo si v zobe
Doroteja Omahen : POROČILO - 3. »Koroška kuharija«
Doroteja Omahen : POROČILO in OBVESTILO KULINARIČNE SEKCIJE Kluba Korošcev Ljubljana
Marijan Štriker : Izlet KKL na Festival solzic
Milan Vogel : Dober opazovalec družbe in poznavalec nogometa
Doroteja Omahen : 1. druženje "KOROŠKA KUHARIJA" KULINARIČNA SEKCIJA Kluba Korošcev Ljubljana
Milan Vogel : Vrata nam je odprl Slovenski etnografski muzej na razstavo vrat
Renata Picej : EN FAJN VEČER – EN SUPER PLES; KOROŠKI VEČER S PLESOM
Koroški večer z dr. Berto Jereb, 5. februarja, 2015 pri Slamiču
Milan Vogel : Ve?er z Vinkom o Vinku
 
2014 Renata Picej : MARTINOVANJE na Dolenjskem in v Beli krajini
Milan Vogel : Spoznavali smo slovenski glasbeni svet
Evita Leskovšek : Potovanje po jugu Maroka
Renata Picej : FESTIVAL SOLZIC, NOVA PRIREDITEV ZA UŽITEK IN PODPORO KOROŠKI
Milan Vogel : S knjigami v Prešernovih dneh
Milan Vogel : Po rimski Emoni
Darja Kuhar Kotnik : PRIMOŽ TRUBAR in DRAGO PETROVIČ
Renata Picej : Zdrava duša, živo telo in uporaba pameti – nasvet studia Eviane za leto 2014
 
2013 Renata Picej : Decemberski piano fortissimo za clarinet
Renata Picej : Grenko - sladko oktobersko srečanje; Dare Stojan in Oto Vrhovnik
Renata Picej : Martinovanje v cvetličnem vrtu
Renata Picej : Kraljevska muzika in navdušeni Korošci
Milan Vogel : Lepote Antarktike
Renata Picej : SMO FUČKALI IN UŽIVALI; BILI SMO V PORABJU
Nada Petrovič Mager : IRENA KUŠIČKA: PONOVNA POVEZAVA - THE RECONNECTION
Nada Petrovič Mager : OKROGLA MIZA KKL V APRILU 2013-BERTA JEREB
Darja Kuhar Kotnik : Zadeli ste v Črno
Nada Petrovič Mager : Povabilo v FITMAN
Milan Vogel : Črna vdova nas je prijazno sprejela
 
2012 Darja Kuhar Kotnik : Korošci smo zmerom za mušter bili...
Milan Vogel : Drzni začetek s Kristijanom Jezernikom
Darja Kuhar Kotnik : Čas ladij
Darja Kuhar Kotnik : Klub Korošcev Ljubljana v Banki Sparkasse d.d.
Milan Vogel : Ta čudna dežela BiH
 
2011 Lovro Sodja : Dobre izkušnje pri sooblikovanju javnega mnenja
Milan Vogel : Na vino h Korošcu v Prlekiji
Milan Vogel : Zanimala nas je moderna umetnost
Milan Vogel : Bili smo v Red Shopu
Jaro Medl : Junijski spomini na izlet na Finsko
Renata Picej : Med snegom Višarij in češnjami Brd, smo se »meli fajn«!
Milan Vogel : Mediji in internet
 
2010 Milan Vogel : Ko zapoje Vres
Renata Picej : Martinovanje v avri zlate kaplje
Lovro Sodja : Srečanje vseh društev / klubov prijateljstva med Slovenijo in Avstrijo v Ljubljani (poročilo)
Sonja Jerman : Nmav čriez jizaro, nmav čriez hmajnico
Milan Vogel : V zaodrju Cankarjevega doma
Nada Petrovič Mager : Gozd in les - priložnost za Slovenijo
Alenka Kobolt : Srečanje članov Kluba Koroščev Ljubljana – Debitel 1.4.2010
 
2009 Milan Vogel : Slovo od leta s harmoniko, citrami in kitaro
Bojana Jurenec : Spomini iz prečudovitega potepanja Kluba Korošcev – Moravske Toplice in okolica
Milan Vogel : Koroška in Franjo Malgaj
Štefan Lasnik : Nedavni izlet na Kras in Primorsko
Marjeta Šoštarič : Bricmana in Catbriyur gredo v Los Angeles? - majska okrogla miza 7.5.2009
Erna Virnik : Mežiška dolina skozi čas
Nada Petrovič Mager : Ravenski razgledi
Renata Picej : Najpogostejše kršitve pravic državljanov v postopkih z uradniki
Renata Picej : JANUAR - Izgubljene iluzije o Matiji Majarju - Ziljskem!
 
2008 Renata Picej : December v Šestici
Renata Picej : Podpohorsko martinovanje
Okrogla miza oktober 2008
Renata Picej : Jesenska potepanja Sekcije avanturistov 2008
Okrogla miza september 2008
Leon Bevc : Zapis z izleta po gradovih Dolenjske in Posavja
Utemeljitev nagrad Kralja Matjaža
 
2007 Okrogla miza september 2007
Renata Picej : Pustovanje 2008 - ples v maskah
 
2006 Renata Picej : Božičevanje
Renata Picej : Avanturistično MARTINOVANJE Korošcev na način odstiranja tačic lepot Istre
 
2005 mag. Janko Arah : S koroškimi geni v Ljubljani
mag. Janko Arah : Koroška je moja mladost
Štefan Lasnik : Korošci znamo mogoče malo bolje zapeti...
Bernarda Lasan : Intimna navezava na naravo in koroško zemljo
Bojana Jurenec : Po topel objem srčnih ljudi...
Petra Mlakar : Korošci smo kleni, močni, trmasti, neutrudni...
Milan Vogel : Zaznamovali so me tudi vsakdanji Voranci, Dihurji ali Gašperji
Jaro Medl : Če pripadaš Koroški, je v prestolnici lažje živeti
Renata Picej : Koroški DNK
Drago Kompan : Koroška, kjer se imamo radi...
Joža Grošelj : V klubu ni generacijskih barier
Nada Petrovič Mager : Moja življenjska zibelka je Slovenija
Štefan Fajmut : Dolenjski Korošec
Janez Kožuh : Vedno čistokrven Korošec
Drago Vobovnik : Mojo privrženost Korotanu je kalil čas
mag. Marta Kos Marko : Tam čas drugače teče
Drago Kompan : Štiri pesmi
 
2004 mag. Janko Arah : Mozaik dejanj, razmišljanj, ocen in predlogov
Pregled dela v letu 2005
Drago Vobovnik : Povezanost s Korošci in Koroško
Renato Golob : Skrb za Koroško
Tomo Levovnik : Korošec sem
Drago Kompan : Klub je "Mala Koroška" v Ljubljani
Zoran Vaupot : Biti Korošec v Ljubljani je po svoje prav zabavno!
Edvard Kopušar : Mislim resno, se ne hecam!
Simon Smolnikar : Spoštovani gospod Arah!
Štefan Lasnik : Kaj mi pomeni KKL?
Milan Vogel : Bojim se, da nekoliko pozabljamo na Slovence v Avstriji
Renata Picej : In to mi lepša življenje!
Alenka Kobolt : Bom kratka.
Renata Picej : Hrvaška ni samo morje
 
2003 mag. Janko Arah : Naših deset let
Milan Kučan : Koroški značaj je kovala narava
Renata Picej : Kako smo nastajali in kaj smo
Drago Vobovnik : Drugo petletje Kluba Korošcev Ljubljana
Blaž Prapotnik : Zasebna zbirka kulturnih dogodkov na Koroškem
Janez Mrdavšič : Iz nicin v luč slovenske kulture
Ravenska gimnazija in njeni maturanti
Majda Kotnik-Verčko : Udobnejše domovanje:
Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
v prenovljenih prostorih ravenskega gradu
Florjan Lipuš : Z jezikom bomo ali ne bomo
Vinko Ošlak : Slovenski kulturni prostor ob vstopu Slovenije v EU
Marjan Kolar : Zelene besede
Drago Kompan : Dve pesmi
Drago Vobovnik : še so med nami s pesmijo
Stane Virtič : Pomagajmo današnjim samorastnikom
 
2002 mag. Janko Arah : Na pragu desete obletnice
Renata Picej : Kaj smo počeli od plesa do plesa
S pilotom Mališnikom pod oblake
Na občnem zboru novo po starem
Avantura, imenovana Prlekija
Odvetnik Miro Senica o prevzemu družb
Renata Picej : Z ladjo Dalmacija do biserov Jadrana
Kitajska skozi koroške oči
Z Bernardo in Rokom Lasanom na Modnem bazarju
Sneg, potica in pesem na miklavževanju
Renata Picej : Vstopili smo v svet avtomobilizma
 
2001 mag. Janko Arah : Mandat se izteka
Renata Picej : Kaj smo počeli od plesa do plesa
Milan Vogel : Oh, ti davki
Renata Picej : Ozvočena poezija
Milan Vogel : Od pesmi od rojstva do ježka
Renata Picej : Iran in mozaiki stare Perzije
Renata Picej : Literarni glasbeni svet Matjaža Pikala
Milan Vogel : Samopodoba in težave v socialni integraciji
Milan Vogel : Slovenski kvintet trobil
Renata Picej : Korošci in NATO
Milan Vogel : Izbor koroških publikacij v letu 2001
 
1999 mag. Janko Arah : Leto je naokoli
Renata Picej : To smo mi in mi smo Korošci
Novi člani upravnega odbora kluba Korošcev Ljubljana
Milan Vogel : Nekaj Koroških ovsenih pesmi
 
1998 mag. Janko Arah : To smo ljubljanski Korošci
Renata Picej : Člani organov kluba
Drago Vobovnik : Kronologija druženja Korošcev
Štefan Fajmut : "Dolenjski" Korošci
Stane Virtič : že peti Koroški večer
Prispevek k zgodovini kluba Koroških študentov
Drago Vobovnik : Še jih poslušamo
Ljubi moji
Spomin na Koroško
Koroška trma
Drago Kompan : Dve pesmi
Sodobni prevajalski kod/na/eks v desetih zapovedih (za boljše in učinkovitejše literarno prevajanje)
Milan Vogel : Kako se je že pisala
mag. Janko Arah : Pravila kluba Korošcev Ljubljana
Klub Korošcev Ljubljana (c) pravice pridržane | kontakt | izdelava spletne strani www.smarte.si