Drago Kompan

|
22.12.2019 27. KOROŠKA KUHARIJA OBARVANA POLJSKO - 1. del
POROČILO 1. del
27. KOROŠKA KUHARIJA OBARVANA POLJSKO
je potekala v Centru kulinarike KULT316 v Šentvidu 26. novembra 2019,
kjer nam je bil na razpolago mikaven prostor za dobrodošlico oziroma sprejem udeležencev, velika in odlično tehnološko opremljena kuhinja, kakor tudi velika jedilnica, kajti bilo nas je »kot Rusov« bi rekla moja koroška babica. 28 nas je bilo prijavljenih in še direktorica, gospa Jasna Kržin Stepišnik nas je prišla ljubeznivo pozdraviti.

Zdi se mi fino, da z Miro potujeva po zanimivih deželah in poleg tamkajšnjih znamenitosti spoznavava še kulinariko. Posebej zanimive so jedi po starih receptih, ki jih potem predstavimo na kakšni od Koroških kuharij, da jih primerjamo z jedmi naših koroških babic. S seboj prineseva v Slovenijo še kakšno originalno pijačo in jedačo, da jo udeleženci na dogodku lahko degustiramo in, seveda, predpasnika s tipičnimi narodnim motivom, ki jih nosiva tekom celega dogodka.
Ob organizaciji takega kombiniranega dogodka pritegnemo k sodelovanju tudi državljanke obravnavane dežele, da je večer tako še bolj avtentičen. Tokrat so nam pomagale Poljakinji Ewa Bogataj, Alicja Glinka in naša članica Evita Leskovšek, ki je Poljakinja po mami ter Rusinja Natalya Chernova.
Rada bi še pojasnila, kako pride do tako ugodne cene ob tako bogatih menijih, kot jih običajno imamo. Da bi bil strošek sprejemljiv za vsakega člana KKL, smo se rade volje odzvali darovalci: Doroteja Omahen, Evita Leskovšek, Drago Kompan, Bernarda Lasan in Marijan Štriker in tudi klub KKL je nekaj prispeval.
Konec uvoda.
Povedano na kratko: bilo je pestro, zabavno in tudi poučno poljsko koroško kulinarično doživetje, ki smo ga še začinili kot že tolikokrat z našo koroško družabnostjo. Nam organizatorjem pa je zadovoljstvo udeležencev poplačalo ves naš trud.
Jedilnik je pripet zgoraj, da si ga lahko ponovno in z užitkom ogledate.


Bernarda Lasan je ob pomoči drugih udeleženk hitro okrasila prostor za dobrodošlico in, seveda, vedno tudi hitimo s pripravo pozdravnih obloženih srčkov iz kruha. Te nam k sreči z veseljem vedno v naprej oblikuje član KKL Feliks Omahen.

Med drugim smo v smislu učenja ob dobrodošlici primerjali na kruhovih srčkih naše kisle kumare s fermentiranimi poljskimi. Naravna fermentacija je eden najstarejših načinov shrnjevanja hrane. Kakih 5.000 let je star postopek, ki je spet vse bolj poznan in smo o tem govorili in okušali fermentirane izdelke že na Koroško japonski kuhariji. Po definiciji je to proces, ki vodi do biokemijskih sprememb organskih snovi z delovanjem encimov mikroorganizmov največkrat ob odsotnosti kisika. Rezultat pa je obogaten okus in predvsem obogatena prehranska vrednost hrane in blagodejni vpliv na naše črevesje in prebavo ter imunski sistem. Tvorijo se tudi probiotiki. Degustirali smo tudi KOROŠKI ČRNIČEVC (žganje iz borovnic) in poljsko zelo posebno in nasploh najbolj poznano VODKO ŽUBROWKO. Točenje smo zaupali Zoranu Janku, ki ima občutek za tako precizno delo. Kot običajno je bila na razpolago tudi polsuha penina in smo jo lahko po želji degustirali v malih požirkih.
Se nadaljuje v 2.delu
Poročilo sestavila in opremila s fotografijami Doroteja Omahen, vodja »Koroške kuharije« kulinarične sekcije KKL ob sodelovanju Mire Vidmar in Draga Kompana. Lektorirala Mira Vidmar. |