Drago Kompan

|
25.12.2019 27. KOROŠKA KUHARIJA, 3. del
27. KOROŠKA KUHARIJA OBARVANA POLJSKO je potekala v Centru kulinarike KULT316 v Šentvidu 26. novembra 2019.
Nadaljevanje po 2. delu
Nato je bila na vrsti degustacija osvežilne, živahno rdeče in tresoče se ter pri Poljakih priljubljene GALARETKE (sladko kiselkaste želatine, ki jo po starih receptih originalno iz Danske in Švedske pa tudi Nemčije praviloma naredijo iz pasiranih malin in jagod z dodatkom začimb in za zgostitev dodajo še škrob ali sago perlice. Danes za pripravo galeretke lahko kupimo že gotov prašek).
Evita je galaretko prinesla že pripravljeno od doma in jo je še obogatila ter okrasila z malinami in jagodami. Vsem je prijala in veliko posodo smo skoraj spraznili.

Želodci udeležencev so bili že nevarno prepolni, saj večina že spet ni mislila na konec pojedine. Čakal nas je namreč še znameniti VELIKONOČNI MAZUREK, ki ga je ena od skupin pripravljala na licu mesta s kar precejšnjimi težavami. Kot posebnost za naše pojme ima ta sladica za podlago oblate, ki so bili kupljeni na Poljskem, sestavine pa so jajca in moka in precej nasekljanih orehov. Sladica je bila res zelo okusna in smo jo z lahkoto pojedli.
V pomoč prebavi je sledilo še več vrst digestivov, tudi brezalkoholni.

Zdaj smo se posvetili bolj obširni predstavitvi novih udeleženk Saše Poljak Istenič, Simone Teran in Vide Primožič. Prej smo namreč hiteli kuhati, potem pa jesti. One so podobna skupina kot je naša in to iz Tržiča. Sestajajo se 4. leto in so celo izdale knjigo «Stare tržiške jedi, novi okusi« in delajo celo na novi dopolnjeni izdaji. Lepo smo se ujeli in načrtujemo nadaljnje stike.
Obiskala nas je tudi mlada novinarka Katja Cah iz revije ONA z 12 letno hčerko, ki je z veseljem pomagala in pokazala velik smisel za dizajn koroških in poljskih jedi. Opažena kot zelo pridna in ustvarjala je bila tudi mlada Nika Žagar, naše mlajše članice Eve Žagar.

Predsednik našega kluba mag. Janko Arah nas je proti koncu druženja nagovoril ves zadovoljen s programom in tudi lokacijo dogodka, ki je res idealna za našo aktivnost in za število običajno prisotnih oseb na naših srečanjih. Pohvalil je organizatorje kakor tudi udeležence, da so se tako številno odzvali. Z zadovoljstvom je opazil kar nekaj mladih zares dejavnih udelžencev in jih prijazno povabil, da se nam pridružijo še v bodoče. Enako povabilo velja tudi za naše gostje iz Tržiča, ki so se krasno vživele v naš dogodek. |