top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

KULINARIČNI PIKNIK Kluba Korošcev Ljubljana

SLIKOVNO POROČILO


KULINARIČNI PIKNIK Kluba Korošcev Ljubljana,

v nedeljo, 27.5.2018 po 10. uri v Skaručni blizu Vodic.


Glavni kulinarični poudarki:

steki (pravilno zoren hrbtni del goveda), nabulano jagnje in festival štrudlov.


Ta enkratni in nepozabni dogodek se mi zdi naravnost čaroben. Pa ne le zaradi posebej slastne hrane in pijače, ali res posrečene Bojanine in Alenkine okrasitve celotnega prostora, temveč prav posebej zaradi prešernosti udeležencev, katerih je bilo kar 56 (!), k čemur je majčkeno pripomoglo tudi idealno vreme. Naziv “kulinarični piknik” je posrečen, saj to ni bil piknik kar tako, temveč prava kulinarična izkušnja. In kot drugo, organizirali smo ga v okviru Kulinarične sekcije “Koroška kuharija ” KKL.


Sodelovala sem pri organizaciji prenekaterih piknikov, a toliko priprav in truda, kot smo jih imeli s tem, še nisem doživela. Ob sestavljanju programa Kulinarične sekcije za leto 2018 je Drago ponudil idejo o pripravi posebej kvalitetnega govejega mesa za steke in z Miro sva bili takoj navdušeni in sva tudi osvojili cilj 50 udeležencev, kar nam je takrat zvenelo skoraj nedosegljivo. Prof. dr. Slavko Čepin, največji strokovnjak na tem področju v Sloveniji, je z veseljem potrdil sodelovanje. Še pozimi, v snegu, smo vsi štirje začeli z iskanjem primernega pokritega pikniškega prostora po internetu in med znanci, hodili smo na oglede na različnih lokacijah in tudi program je počasi zorel.


Tako smo najprej, ob podpori predsednika Kluba Korošcev Ljubljana, mag. Janka Araha, v okviru okrogle mize pri Slamiču, članom KKL organizirali predavanje o značilnosti govedine, o zorenju, začinjanju in peki stekov s strani prof. dr. Slavka Čepina, vodilnega strokovnjaka na tem področju. O jagnječjem mesu pa je nato predaval naš Drago Kompan, ki ima enake titule in je eden najbolj poznanih slovenskih strokovnjakov na področju drobnice, natančneje o jagnječjem mesu.


Naša hvalevredna odločitev, da ne bomo jedli in pili iz plastičnega posodja, je seveda rezultirala v dodatnem trudu in delu, saj smo si vse sposodili in je bilo treba na koncu tudi čisto vrniti. In to za 56 ljudi! Bojana in Alenka pa sta z velikim zagonom in veseljem vse to umetelno razporedili po mizah v kombinaciji s svečami in rožami ter s seboj prinesenimi zelo primernimi okrasnimi predmeti.


Na pikniku smo stali s krožniki v vrsti za slastne steke, pripravljene od največjega tovrstnega strokovnjaka v Sloveniji in smo mu zelo hvaležni. Izjemno okusno je bilo tudi v krušni peči spečeno “ nabulano jagnje”, za kar je poskrbel Drago in njegov sin Rok (s partnerko Petro), ki je tudi sicer bil zelo koristen in nepogrešljiv na mnogih področjih. Za primerne zelenjavne priloge sva poskrbeli midve z Miro.


Da je piknik imel bolj koroški značaj, smo se odločili za črn kruh, pripravljen z drožami, spečen v Hiši kruha v Trzinu posebej za ta dogodek, za kar je tudi poskrbel Drago. Na omizju z aperitivi je kraljeval, med drugim tudi značilen “črničevc”(dragoceno koroško žganje iz borovnic). Med veliko izbiro pijač pa odličen koroški mošt (jabolčno vino, katerega je priskrbela Bernarda s Koroške), ki je udeležencem očitno zelo ugajal, čeprav je bilo na razpolago tudi črno pivo in celo belo na avtomat, da si je lahko vsak sam natočil svojo kupico (Kvasno pivo Adam Ravbar smo točili iz soda oziroma točilnika, njihovo črno pivo pa je bilo na voljo v večjih steklenicah.). Slišali smo pohvale, da je bilo tako eno kot drugo pivo odlično. Na voljo so bila seveda tudi različna vina in brezalkoholne pijače, ki so jih prispevali naši člani.


Koroško domačnost je pričaral tudi “festival štrudlov”. Bilo je na izbiro kar 13 vrst (!), od tega celo en slan od Marijana. Na tem mestu se prisrčno zahvaljujem celi kopici članic in članov kulinarične sekcije in tudi izven: Vidi, Alenki, Marijanu z ženo, Bernardi. Polnila so bila iz jabolk, češenj hrustavk, skute, rabarbare, marelic... Jaz sem domače češnje za štrudel obirala še tisto jutro. Turško kavo pa smo, s precejšnjim potrpljenjem, skuhali kar na žaru.


Potek dogodka: udeleženci, še prav posebej smo bili veseli odziva novejših članov, so prihajali po 10. uri in bili usmerjeni najprej do mize z aperitivi, kjer so se radi in dlje časa zadrževali. Ko je večina prispela, je sledila kratka teoretska obnova pravil in dejstev o pravilni pripravi in peki stekov s strani s prof. dr. Slavka Čepina ob majhni degustaciji stekov. Udeleženci so bili večinoma presenečeni nad okusnostjo tako pred pripravljenega in pečenega govejega mesa. Potem šele je sledila porcija mesa v celoti s prilogami in izbrano pijačo. Kdor je želel, je dobil tudi repete.


Po krajšem premoru je sledilo razkosavanje jagnjeta, kar sva z Dragom počela čisto prepočasi, kajti apetit udeležencev je bil neizmeren, a tudi pohvale, saj se je jagenjček kar topil v ustih, polnilo pa je okus dopolnjevalo.


Organizatorji smo se na začetku celo bali, da bo vsega preveč, a je bilo v naše zadovoljstvo vsega ravno prav. Bilo je slastno!Nato nas je nagovoril predsednik KKL, ki je v času poteka prijav na ta poseben dogodek po internetu vseskozi prizadevno animiral člane kluba. Pohvalil nas je vse organizatorje in tudi pomočnike in se nam zahvalil, za nesebično zunanje sodelovanje pa je prisrčno obdaril prof. dr. Slavka Čepina. Tudi jaz sem na kratko nagovorila prisotne in se zahvalila vsem, ki so pomagali.Potem so se ljudje razkropili po travniku in igrišču z mrežo za igro z žogami, otroci pa po igralih. Drugi so zopet posedali po posrečeno postavljenih hlodih in se pogovarjali ali pa počivali v ležalnikih.. Tudi “kujavnik” je bil stalno zaseden.


Sledil je Festival štrudlov, ki je navdušil prav vse, saj toliko različnih štrudlov naenkrat niso videli še nikoli. In kako okusni so bili!


Tudi sladoled smo nudili, pa ne le otrokom. Na vsestransko zadovoljstvo je na žaru le uspelo skuhati kavo (kar sta ustvarjala Rok in Petra). Tudi zavrteli smo ob veselih zvokih harmonike.


Ob koncu piknika, in tudi vmes pa so se ob pomivanju posode in pospravljanju še posebej izkazali Ana Hudl, Bernarda Lasan, Nataša Stergar, Alenka Kresnik, Bojana

Jurenec, Drago Kompan in sin Rok s Petro ...


Ko smo proti večeru vse pospravili v avtomobile, se je naenkrat vlil močan dež, kot bi nam hotela narava pokazati, kako prizanesljiva je bila ves dan do nas, da nismo potrebovali strehe.


Seveda spada k zaključku dogodka tudi vse vrniti, saj so nam večino posode in pribora ter prte posodili na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete. Točilnik za pivo in sod smo vrnili Adamu Ravbarju, opravili smo pranje namiznih prtov. To zadnjo nalogo smo opravili Drago Doroteja in Mira .


Zapisala Doroteja Omahen, vodja kulinarične sekcije “Koroška kuharija” KKL ob sodelovanju Mire Vidmar in Draga Kompana.


Fotografije Doroteja Omahen

3 views

Comments


bottom of page