top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

POROČILO o »PIKNIKU PO KOROŠKO«

ki je potekal ob Kolpi 24. septembra 2017 blizu Vinice v Beli Krajini.


Naravnost čudovit je bil naš prostor ob mlinu na reki Kolpi, za katerega se imamo zahvaliti Ediju Kopušarju in veliki gostoljubnosti gostitelja Nikole, Edijevega prijatelja. Tudi vreme nam je kljub slabši napovedi dobro služilo.


Na poti smo se osvežili s kavo v bistroju Ulčar v Ribnici, da bi občudovali več stoletij staro trto, bogato obloženo z grozdjem, ki je čakala na slavnostno trgatev.


V okviru 19. Koroške kuharije je Drago Kompan v celoti skrbel za naš udoben prevoz ter strokovno peko mesa, uležanega v treh različnih oljno - moštnih marinadah s koroškimi zelišči. Posebna zasluga Silva Marčiča je bila pridobitev Mercatorjevega bona za nabavo surovin, iz katerih je nastala odlična »košta«, katero smo vsi udeleženci kuhali z neverjetno vnemo po zanimivih a enostavnih receptih naših koroških mam in babic in bili z rezultatom zelo zadovoljni. Tudi kupica originalnega koroškega mošta, ki nam ga je podarila Bernarda Lasan, se je prilegla.


Po zaslugi prav vseh smo se zopet resnično zabavali in celo peli koroške pesmi. Pa spremljevalni program smo tudi izpolnili, saj smo igrali badminton in ob vabilu bolj v šali napovedano plavanje v hladni Kolpi je bilo tudi uresničeno – junak dneva je bil Silvo Marčič.


Dogovorili smo tudi bodoči celoletni plan srečanj. Naslednje veliko srečanje bo v četrtek, 7. decembra v obliki KOROŠKEGA PREDNOVOLETNEGA SREČANJA s koroškim menijem

za vse člane KKL, prijatelje in sorodnike. Prepričani smo, da bo zelo prijeten večer, kakršnega smo pred dvema letoma organizirali in doživeli v Drugi violini.


Ta naša koroška druženja ob kuhanju so poučna a tudi neverjetno zabavna. Obenem pa smo lahko ponosni, da gojimo in tudi obujamo koroško nesnovno kulturno dediščino.


Stroške si na koncu srečanja enakomerno razdelimo in dosedanje izkušnje kažejo, da niso visoki. Prisrčno vabimo še druge člane KKL, da se nam pridružite in pri tem apeliramo tudi na moške. Zdi se nam res škoda, da v teh nadvse prijetnih druženjih ne uživa še več ljudi.


Zapisala Doroteja Omahen, vodja kulinarične sekcije Koroška kuharija Kluba Korošcev Ljubljana

4 views

Comments


bottom of page