top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na novembrsko okroglo mizo, v četrtek, dne 9. novembra 2017 ob 19. uri

Spoštovani člani KKL,


Vabim vas na novembrsko okroglo mizo, ki bo

v četrtek, dne 9. novembra 2017 ob 19. uri (OB SEDMIH)

v gostilni LIVADA, Hladnikova 15, 1000 Ljubljana

(Prule oziroma Trnovo, parkirišče ob gostilni je zagotovljeno).


Tema tokratne okrogle mize bo: Premišljevanje o Kataloniji


Ko je Edvard Kocbek objavil svoj znameniti esej »Premišljevanje o Španiji«, je državljanska vojna na Iberskem polotoku že zahtevala prek 200.000 žrtev, posebej veliko tudi v Kataloniji in Baskiji. Po osmih desetletjih burno dogajanje v Kataloniji kot dosedanji avtonomni pokrajini Kraljevine Španije in hkrati kot nespregledljivem delu Evropske unije ne le opravičuje, ampak zahteva pravočasno, primerno veliko zanimanje ter zaskrbljenost evropske javnosti, torej »premišljevanje o Kataloniji«. Velik del katalonskega naroda, vsaj trikrat številčnejšega od slovenskega, se namreč navdihuje ter vzgleduje po slovenskem modelu družbene demokratizacije in državne osamosvojitve pred četrt stoletja. To nas še posebej opravičuje, da tudi v Klubu Korošcev Ljubljana kot delu slovenske civilne družbe poskusimo odgovoriti na vprašanja o podobnostih in razlikah v zgodovini, sedanjosti in prihodnosti Kataloncev ter Slovencev.


Za uvodničarja v diskusijski večer smo povabili člana našega kluba in predsednika partnerskega Kluba koroških Slovencev v Ljubljani g. Janeza Stergarja, poznavalca narodno-manjšinske problematike.


Janez Stergar je bil rojen 1948. leta v Ljubljani, kjer je na FF diplomiral iz zgodovine in geografije; absolviral je tudi študij sociologije. V letih 1972-2013 je bil zaposlen kot raziskovalec na INV - Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani (od 1994 strokovni svetnik). Raziskuje predvsem novejšo zgodovino koroških Slovencev, slovensko-avstrijske odnose, mladinsko gibanje (Oris zgodovine Počitniške zveze Slovenije, 1978) in zgodovino proučevanja manjšin v Sloveniji (Sedem desetletij ljubljanskega INV, 1995; Seven decades of the Institute for Ethnic Studies = Les sept décennies …, 1995). Je tudi avtor kulturno-zgodovinskega vodnika Štiri poti med koroške Slovence, 1994.


V dijaških in študentskih letih je organiziral več poletnih taborov na Koroškem in različne študentske dejavnosti v podporo koroškim Slovencem. Od 1978. leta je član upravnega odbora Slovenske matice, od 2011 tudi njen podpredsednik. Je dolgoletni odbornik, 1995-2003 podpredsednik in od 2003 predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani. V letih 1990-2010 je zastopal zaposlene v slovenski znanosti v vodstvu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (dvakrat tudi predsednik Glavnega odbora SVIZ). V času državnega osamosvajanja Republike Slovenije je bil od maja do oktobra 1991 predsednik Odbora za varstvo in vrnitev slovenskih vojakov. Od 2005 je član upravnega odbora Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva v Ljubljani, od marca 2017 tudi član upravnega odbora Slovenskega centra PEN.


Od 1974. leta je član uredništva, v letih 1984-2008 je bil tudi namestnik glavnega urednika Zgodovinskega časopisa; (2008 častni član Zveze zgodovinskih društev Slovenije). Bil je soavtor ter zunanji urednik za zamejstvo pri Enciklopediji Slovenije (16 zv., 1987-2002) in urednik za zgodovino Velikega splošnega leksikona (8 zv., 1997-98).Lep pozdrav.


Janko Arah

0 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page