top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na oktobrsko okroglo mizo v četrtek, dne 5. oktobra ob 19.00 uri

Spoštovani člani KKL-a,

vabim vas na oktobrsko okroglo mizo, ki bo

v četrtek, dne 5. oktobra 2017 ob 19.00 uri (OB SEDMIH) v

v kavarni »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana,

(najbližje parkirišče: parkirna hiša Kozolec, vhod z Dvorakove ulice)


Na tokratnem srečanju bomo gostili člana Dua Claripiano, pianistko Tatjano Kaučič in klarinetista Dušana Sodjo. Pred nedavnim sta v Mestnem muzeju v Ljubljani predstavila njuno peto skupno zgoščenko z naslovom “V objemu dvojine”, ki je nastala na njuno pobudo izpod peres slovenskih skladateljic in skladateljev različnih generacij na skupno temo ljudskih napevov slovenskih pokrajin in zamejstva (Andrej Makor, Katarina Pustinek, Tomaž Habe, Jani Golob, Peter Šavli, Andrej Misson, Tadeja Vulc, Helena Vidic). V letu 2016 je nastalo osem novih koncertnih skladb za klarinet in klavir, ki so letos izšle kot skupna notna zbirka pri Društvu slovenskih skladateljev ter zgoščenka pri ZKP RTV Slovenija pod pokroviteljstvom 1. programa Radia Slovenija.


Koncertanta, ki jima je že od leta 1994 skupna ljubezen do komornega muziciranja, sta tudi življenska sopotnika. Glasbeno izobrazbo sta pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na Univerzi Mozarteum v Salzburgu in na Kölnski visoki šoli za glasbo. Bila sta gosta mednarodnih festivalov, kot je Festival Fringe v Edinburgu, Ljubljanski poletni festival, Festival Koroško poletje, Mednarodni glasbeni festival v Erevanu (Armenija) ter Mednarodni akademiji za komorno glasbo v Montepulcianu. Na letnem svetovnem srečanju klarinetistov “ClarinetFest” sta se letos predstavila že četrtič - leta 2011 v Los Angelesu, 2013 v Assisiju, 2015 v Madridu in 2017 v Orlandu.


Na koncertnih odrih dajeta prednost slovenskemu repertoarju in nosita ime ambasadorja slovenske glasbe. Posvečenih jima je bilo nekaj ducatov slovenskih skladb uglednih skladateljev starejše generacije kot tudi mlajših skladateljev, ki se še uveljavljajo v slovenskem prostoru. Vsa dela posnameta za arhiv Radia Slovenije.


O njuni glasbeni poti, doživetjih, uveljavljanju, koncertnih poteh in še marsičem se bomo pogovarjali z njima v živo, zaigrala pa nam bosta tudi nekaj skladb iz najnovejše zgoščenke “V objemu dvojine”:


Katarina Pustinek Rakar: Venec treh dolin (2016)


Andrej Makor: Histria et Amor (2016)


“Skozi ves recital sta oba izvajalca bleščeče nenarejena, kar kaže na njuno pristno strast do glasbe.” Tim Payne - BBC Music Magazine


«Igra Dušana Sodje in Tatjane Kaučič je čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov, skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem, sta posledica izjemnega sodelovanja... Gre za enega najodličnejših duov, s katerim sem se sploh kdaj srečala.«

Julia Heinen - The Clarinet Magazine-USA

0 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page