top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK

Updated: Jul 25, 2021

v okviru 27. »Koroške kuharije« kulinarične sekcije Kluba Korošcev Ljubljana, sobota, 25.5.2019 v Skaručni pri Vodicah


Za 2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK smo se na Upravnem odboru KKL odločili že v začetku leta, ko smo načrtovali aktivnosti kluba. Okrogla miza v aprilu je bila med drugim namenjena konjskem mesu in izdelkom iz konjskega mesa. Piknik smo organizirali na isti lokaciji kot lani zaradi dejstva, da je najem prostora mnogo cenejši kot je cena najema prostora bližje Ljubljani. Ker je bil letos v maju skoraj vsak dan dež, smo se tudi organizatorji bali, da nam bo dež malo pokvaril dogodek. Ampak na dan našega dogodka je bilo lepo vreme, kar je gotovo prispevalo k dobremu in prijetnemu vzdušju. Vabilu so se odzvali tudi štirje avstrijski Korošci, ki so prišli na čelu z dr. Marjanom Šturmom. Zelo smo bili veseli njihovega obiska.

Zbiranje prijav je potekalo preko e-pošte. Prijavljenih je bilo že 46 oseb, kasneje pa je sledilo nekaj odpovedi. Nazadnje nas je bilo prisotnih 34, trije prijavljeni so odpovedali dan pred dogodkom, trije pa sploh niso prišli.

Ožja skupina organizatorjev smo se zbrali že takoj ob 8. uri in pričeli pripravljati prostor. Alenka in njena hči Mateja sta pripravili mize in klopi ter pogrinjke. S seboj sta pripeljali vse potrebno in imenitno okrasili mize in prostor. Sonja je poskrbela, da je iz miz in klopi izginil prah. Drago je pripeljal posodo, plin in oglje ter nekaj vrst pijače, tj.vino in aperitive iz svoje kleti ter še nekaj ostalih stvari, Mira je pripeljala stvari, ki smo si jih prejšnji dan sposodili na Biotehnični fakulteti na Rodici (posode, prte, deske itd.), Doroteja je pripeljala predpasnike, zelenjavo, desko KK Koroška kuharija, pingvina in od doma še aperitive in veliko rož iz njenega vrta. Eva je pripeljala pivo v sodu in točilnik za pivo. Kruh in mošt je iz Koroške pripeljala Bernarda, firma Hot-horse pa nam je pravočasno dostavila naročene izdelke.

Kmalu je prišel čas, ko so začeli prihajali še ostali, ki so poprijeli za različna potrebna dela in tako smo vsi družno pripomogli k uspešnemu poteku dogodka.


Ob prihodu je bil, kot po navadi, sprejem s koroškimi srčki, ki jih je pripravila Doroteja, namazali pa smo jih s konjsko pašteto s pistacijo in okrasili z zelenjem komarča. Pozdravnim koroškim srčkom pa so delali družbo različni aperitivi. Pri sprejemu sta pomagala Edvard in njegova partnerica Jasna, ki pa je pridno sodelovala tudi pri nekaterih drugih delih.

Potem, ko se nas je večina že zbrala, so bile konjske hrenovke in klobase že kuhane in pripravljene za degustacijo. Zbrali smo se okrog »degustacijske mize« in poizkušali pravkar kuhane hrenovke in klobase s pravim koroškim rženim kruhom s kmetije Klevž z Legna pri Slovenj Gradcu.


Vsem je bil pravi koroški kruh zelo všeč. Nekaterim so bile hrenovke všeč, za večino pa so bile boljše klobase. Nekaj hrenovk je bilo tudi pečenih na žaru. Te so bile odlične. Seveda je tudi letos pri žaru kraljeval prof. Slavko Čepin, ki nam je že lani pekel steke.


Sledila je degustacija treh vrst konjskih paštet: navadne, s pistacijo in pikantne. Prav »pasala« je pašteta na koroški kruh. Enim je bila všeč navadna, drugim s pistacijo, tretjim pa pikantna. Vse so bile odlične. Ko smo si za silo napolnili želodčke in s pijačo zaželeli zdravja, se je že pričela muzika, ki sta jo iz »frajtonaric« pričarala harmonikaš Hansi iz Šentjanža v Avstriji in Dragotova sestra Zlatka. Zlatka je prinesla s seboj še nekaj instrumentov iz buč in nekaj takih za bobnanje ter razne ropotulje. Kar nekaj nas je prijelo za instrumente, da smo pomagali igrati. Pa kako smo prepevali ob spremljavi harmonik in seveda tudi veselo plesali!


Sledil je spet resni del dogodka, in sicer po uradnem pozdravu predsednika KKL Janka Araha ter uvodu Doroteje Omahen, vodje kulinarične sekcije »Koroška kuharija«, sta sledili kratki predavanji. Drago je najprej predstavil konjerejo, kaj predstavlja v Sloveniji kot živinorejska panoga, katere površine izkorišča in koliko se uporablja za prehrano ljudi. Omenil je kakovost mesa, ki je vrhunska zaradi tega, ker se konj ne redi v intenzivnih rejah, ker konji zelo selektivno izbirajo krmo in vodo in ne zauživajo onesnažene paše ali vode. Žrebeta pol leta preživijo ob materi, sesajo in se tudi pasejo. Slišali smo, da je konjsko meso lahko prebavljivo, ima malo maščob, od katerih je večina nenasičenih. Konjsko meso ima mnogo manj holesterola kot druge vrste mesa in vsebuje 10-krat več železa in mnogo več cinka kot svinjina.


Slavko je poudaril pomen zorenja mesa, ki je pri konjskem mesu nekoliko krajši kot pri govedini. Poudaril je pomen temperatur pri zorenju. Povedal je, da je pri pripravi in pečenju veliko podobnosti med govejim in konjskim mesom, da obstajajo razlike med posameznimi kosi, ki so primerni za pečenje ali samo za predelavo.


Ker nam je vreme dobro služilo, smo si po kratki demonstraciji peke in degustaciji stekov, tj. zrezkov treh vrst iz hrbta, iz stegna in iz bržole, privoščili enega ali dva za svoj obrok. Pri pečenju stekov je Slavko naše želje dosledno izpolnjeval, saj je za vsakega spekel stek posebej, tj. malo, srednje ali bolj zapečen.

Spet je sledilo druženje, prepevanje, igranje s harmoniko in z domačimi instrumenti. Čeprav je vreme malo strašilo z nevihto, ni bilo nič hujšega. Le nekaj vetra in kapelj, nato pa spet sonce.

Sonce pa je tudi hotelo videti štrudle, ki so jih za festival štrudlov pripravile: Doroteja (en jabolčni in en češpljev), Darinka (nekaj sladkega) , Alenka (iz skute in jabolk) , Zlatka (črničevga), Marijan je spekel nekaj slanega, Mirjana iz Beograda pa nas je razveselila z baklavami in vanilicami. Kako lepo je zadišalo, ko so prišli na mizo vsi ti štrudli! Komaj smo se zadržali, da nismo »planili« po njih, še preden je bilo »dovoljeno«, saj smo želeli ovekovečiti vse skupaj s fotografijo.

Doroteja nas je »pocrkljala« še s posebno osvežilno pijačo, in sicer z džin koktajlom iz bezgovega cvetja in ledu ter penine.

Čas je kar hitro bežal in že so se nekateri odpravili domov, nekateri pa smo ostali in kramljali ter uživali še v kakem dobrem koščku štrudla.

Naj omenim, da je tudi za piknik, tako kot za različne priložnosti doslej, oblikovanje plakata, vabil in jedilnika izvedlo oblikovalsko podjetje Arnoldvuga, ki je v lasti člana našega kluba.

Seveda smo na koncu vse skupaj pospravili in prostor vrnili v prvotno stanje. Sledilo je še nekaj opravil v naslednjih dneh, ko smo vračali vse sposojeno in plačali vse tisto, kar še ni bilo prej plačano.

KKL je prispeval približno 8 €/udeleženca


Zapisal Drago Kompan


Predsednik Kluba Korošcev Ljubljana

Mag. Janko Arah

Vodja projekta Koroski kulinarični piknik

dr. Drago Kompan


Vodja kulinarične sekcije Koroška kuharija« KKL

Doroteja Omahen


korekcije in lektoriranje: Mira Vidmar

6 views
bottom of page