top of page
  • Writer's pictureDragomir Kompan

Vabilo na 30. jubilejno »Koroško kuharijo« na Koroškem, na kmetijo Jeglijenk

Updated: Feb 12, 2023

NAPOVEDUJEMO IN VABIMO na Kulinarična sekcija »Koroška kuharija« Kluba Korošcev Ljubljana (KKL) pripravlja 30. jubilejno druženje ob kuhanju koroških jedi po starih receptih koroških mam in babic. Družili se bomo (predvidoma): v četrtek, 27.5. 2021 od 8. do 21. ure, na Ravnah na Koroškem v Libeličah in Šentjanžu pri Dravogradu. Dokončen datum je odvisen od epidemioloških razmer v Sloveniji. Strošek: cca 35 eur na osebo.


Strošek prevoza udeleženci sami uredijo z vozniki. Možen je tudi najem kombija ali prenočitev. Prijave do zapolnitve mest, a najkasneje do vključno torka, 25.maja 2021 Miri Vidmar na tel. ali sms na 041 391 259 ali E-mail mira.vidmar@gmail.com V nuji tudi Doroteji Omahen na tel. ali sms 041 557 467 ali E- mail naslov doroteja.omahen@gmail.com PROGRAM direktno v Ravne na Koroškem. Tam bomo, kar v muzejskem okolju, skupno uživali ob posebni Hornig kavi iz kavarne Senica iz Dobje vasi, pospremljene s tipičnim koroškim pecivom. Ob tem nam bo direktor muzeja gospod Tadej Pungartnik izrekel dobrodošlico. • V Koroškem pokrajinskem muzeju na Ravnah bo voden ogled po razstavi »Koroška košta«. Ta razstava je tudi osrednji muzejski projekt Koroškega pokrajinskega muzeja v letu 2021, v okviru sodelovanja v velikem vseslovenskem dogodku - podeljenem nazivu »Slovenija Evropska gastronomska regija 2021«. Vodja projekta in kustosinja je Brigita Rajšter, ki nas bo po razstavi tudi popeljala. • Po ogledu razstave se bomo napotili v Libeliče, kjer bo voden ogled tega znamenitega in posebno upornega kraja s prav posebej zanimivo zgodovino, še posebno v času plebiscita leta 1922. Ogledali si bomo tudi njihovo bogato kulturno dediščino. Vodil nas bo znan Libeličan, vodnik Adrijan Zalesnik. Za zgodnje kosilo bo poskrbela gospa Erika Plešivčnik (Bučova), znana ikona libeliškega kulinaričnega zemljevida, in nam postregla tri značilne libeliške trente, s posebno zgodbo o tej jedi in to kar v kuhinji, to je Stari kuhinji v župnišču. • Ob 14. uri se prične na zelo lepi Turistični kmetiji Jeglijenk naša, že 30. jubilejna Koroška kuharija, oziroma naše tradicionalno druženje ob kuhanju; tokrat na Selovcu nad Šentjanžem pri Dravogradu. Na začetku, to je ob dobrodošlici, se nam bodo pridružili tudi TV ekipi, novinarji in glasbeniki ter posebni gostje. Ob 8. uri se (organizirano) z osebnimi avtomobili odpeljemo s parkirišča Kolosej v BTC v Ljubljani na turistično kmetijo Jeglijenk Turistična kmetija Jeglijenk Stara kuhinja Znamenita v župnišču Libeliče Kostnica

Mi bomo tokrat kuhali po starih receptih s kmetije ČUJEŽ iz Stražišča nad Prevaljami. Kuhali bomo, kot je kuhala odlična kuharica in tamkajšnja gospodinja Matilda Prevalnik. Vsak dan je kuhala za svojo družino in posebej še za do sedem poljedelskih pomočnikov – hlapcev. Ročno pisan zvezek zapiskov te odlične kuharice, rojene leta 1900 na premožni kmetiji Broman tudi iz Stražišča, mi je predal njen nekdanji sosed Simon (Šimi) Rožej. Spodnji jedilnik je torej povzet po ročnih zapisih gospodinje Matilde Prevalnik. • • RIHTE / jedilnik DOBRODOŠLICA tradicionalni KKL koroški srčki obloženi po starem libeliskem načinu, kupica koroškega šodoja ter kančkom koroškega šnopsa (žganja) ob spremljavi kloc (doma sušenega sadja) PRVA RIHTA / predjed MOŽGANOVA ROLA S ŠNITLOHOVIM ZOSOM / možganov zvitek s hladno drobnjakovo omako ŽUPA / juha TELEČJA KOSTNA ŽUPA Z RAJŽEVIM KNEDLNOM / telečja kostna juha z riževim cmokom TA GLAVNE RIHTE / glavne jedi V RORU PEČEN SOČEN NAŠPIKAN TELEČJI JEZIK Z GOBAMI, JAJČNE FLIKE IN KOREJEV ZOS, SOLATA Z RPICO IN BUČNIM OLIJEM / v pečici pečen sočen pretaknjen telečji jezik z gobami, jajčne krpice in korenjeva omaka, solata s krompirjem in bučnim oljem SVATKO / sladko JANEŽEVI UPOGNJENCI Z BUČOVIM KOMPOTOM / Janeževi upognjenci z bučnim kompotom GRENKO / digestive PELINKOVC ALI BREZALKOHOLNE PASTIGLE LEONE / Značilna pelinova grenčica ali brezalkoholne pastile Lone KAFE / kava kofeinska in brezkofeinska kava ŠE KAJ ZA PT / ostale pijače PIJAČA VEČERA JE KOROŠKI MOŠT (jabolčno vino). Na razpolago tudi negazirane brezalkoholne pijače in belo in rdeče vino. Okrog 19.ure je predviden povratek v Ljubljano, kamor naj bi prispeli okrog 21. ure. Možno pa je tudi prenočiti. Pri načrtovanju in izvedbi našega dogodka nam je v zelo veliko pomoč kustosinja in muzejska svetovalka Brigita Rajšter. Prav tako pa tudi direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik, etnolog in gastronomski strokovnjak Janez Bogataj, dopisnik in novinar Lojze Kos in še mnogi drugi. 30. jubilejno Koroško kuharijo je pripravila Doroteja Omahen, vodja kulinarične sekcije »Koroška kuharija« Kluba Korošcev Ljubljana. Prizadevno sta sodelovala še člana KKL: Mira Vidmar in Drago Kompan ter Bernarda Lasan z vsestransko pomočjo. Gradivo je oblikovala naša članica Natalia Chernova.

124 views

Recent Posts

See All
bottom of page