top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

21. gradovi kralja Matjaža

Črna na Koroškem, 25., 26. in 27. januar 2013


Črna na Koroškem - slikovita vasica sredi gora, najlepše vaško jedro v letu 2011 in drugi najlepši izletniški kraj v letu 2012 - ponuja bogato turistično ponudbo tako ljubiteljem neokrnjene narave in samotnih kotičkov kot ljubiteljem športnih aktivnosti in avantur. Prijazni domačini vam ponosno predstavijo olimpijsko zgodovino, pravljična bitja in legende, življenje v rudarski vasici pred 100 leti in vas pogostijo z okusno domačo hrano in pijačo.

Črna na Koroškem je edini kraj na svetu, kjer lahko poklepetate s svetovno smučarsko prvakinjo, nosilko olimpijskih kolajn in pod krošnjo stoletne lipe nazdravite s predsednikom države ali srečate pravljičnega Gozdnega moža in Perkmandeljca ter tudi prebudite legendarnega Kralja Matjaža, ki spi v votlini pod goro Peco.


... in kader bode njegova brada devetkrat okoli mize zrasla, ga bode gora nazaj dala,

da srečno vlada slovenski rod ...


Vsi vemo, da Kralj Matjaž še danes spi tam, a ne čakamo več nanj, temveč ga vračamo ljudem in njemu v čast in slavo pripravljamo edinstveno razvedrilno prireditev, ki je le ena izmed oblik njegove prebuditve. In kot kaže, najuspešnejša, saj se je v letu 2012 praznovala že 20. obletnico in se tako uveljavila kot svojstven slovenski dogodek in postala največja zimska turistična prireditev na Koroškem.


Zimska prireditev - Gradovi Kralja Matjaža poteka v mesecu januarju, in sicer vsako leto, že od leta 1993, na ravnici Mitnek pod Peco. V januarju 2013 bomo organizirali že 21. prireditev Gradov Kralja Matjaža, ki bo potekala od petka, 25., do nedelje, 27. januarja 2013. V dosedanjih dvajsetih ponovitvah so ekipe zgradile že 1175 gradov. Prireditev si je do danes ogledalo več deset tisoč obiskovalcev.


Tridnevno dogajanje spremlja pester kulturni in športni program, ki je v celoti povezan z legendo o Kralju Matjažu.

Prireditev Gradovi kralja Matjaža se prične v petek zvečer, ko na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami, za pokal Kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov, ki se odvija v soboto, ko je ves dan namenjen gradnji in zabavi na snegu. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavni in kulturni program (predstavitev ekip, izbor Alenčice, nastop harmonikašev, ognjena predstava, prihod Kralja Matjaža, razglasitev rezultatov in podelitev nagrad najboljšim ekipam, nastopi znanih glasbenikov ...). Nedelje so namenjene družinam in otrokom, poskrbljeno je za zanimive otroške igre, lutkovne predstave, iskanje skritega zaklada, gradnjo in barvanje snežnih skulptur, možnost jahanja in še mnogo več. V nedeljo organizatorji tudi podelijo nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.


Ob gradnji gradov si ob vznožju gore Pece naredimo sproščen in razigran zimski dan. Takšnega, ki daruje vsaj malo pozabljenih zimskih užitkov ter s svojo vizionarsko domišljijo prinaša bolj optimistične dni.


S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje v Podpeci zvečer svoj vrhunec.

Tako ta dan, kot nekaj drugačnega, udeleženci in obiskovalci še dolgo ohranjajo v svojem spominu.



Gradite z nami in preživite dan v čarobnem okolju v

kraljestvu Kralja Matjaža pod Peco!


Organizatorji prireditve:

Občina Črna na Koroškem

Okrepčevalnica "Pri Matjažu"



INFORMACIJE:


TIC Občine Črna na Koroškem

Center 101

2393 Črna na Koroškem

telefon: 02 870 48 20

Elektronska pošta: info@parkkm.si

Spletna stran: www.crna.si



Doživite zimo v Parku Kralja Matjaža!

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page