top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

4. KOROŠKA KOTLJADA

Updated: Jul 25, 2021

v okviru 26. »Koroške kuharije« kulinarične sekcije Kluba Korošcev Ljubljana, sobota, 18.4.2019 na Ravnah na Koroškem


Člane Kluba Korošcev Ljubljana smo prijazno povabili na druženje in kuhanje koroških jedi po starih koroških receptih na KOROŠKO KOTL'JADO 2019 v okviru Festivala solzic na Ravnah na Koroškem, kjer je hkrati potekalo tradicionalno čebelarsko srečanje in drugi svetovni kongres čebelarjev.


V organizaciji Koroške kuharije smo kuhali v kotlu na prostem prireditvenega prostora v parku.


Dogodkom sva se prilagodila z našo vodjo kulinarične sekcije Dorotejo Omahen tako, da sva pripravila posebne koroške srčke. Srčke iz domačega rženega kruha sva najprej premazala z maslom, nato s karameliziranim medom in dodala pikico kisle smetane. Bili so okusni in zelo mikavni ob Dorotejini dekoraciji.


V kotlu pa smo pripravili koroško pohorski pisker. Bil je odličen, saj smo vanj spravili kar tri vrste mesa. Podlago smo pripravili iz pražene dimljene slanine na svinjski masti. Vsemu temu smo dodali še tri vrste gob, pa tri vrste kaše, veliko čebule, česna ter krompirja, malo koroškega jabolčnega kisa in številne začimbe.


Z Dorotejo sva imela ves čas kuhanja prijetno družbo, tako s strani kuharije štajerskega društva, pa novinarjev in številnih mimoidočih, med katerimi so bili tudi nekateri župani. Pridružili so se nama proti koncu kuhanja tudi nekateri člani našega društva.


Kotel je bil hitro poln, a tudi kmalu prazen.


Zapisal Mag. Marijan Štriker

Vodja projekta Koroška Kotljada

8 views
bottom of page