top of page
  • Writer's pictureRenata Picej

Cukmašina, Mistik in avanturisti

Updated: Feb 28, 2023

Pa smo šli, tako kot napovedano – s cugom na Ptuj, peš v mesto in strumnih korakov v žrelo demonov, ki v tem času leta strašijo zimo in kličejo pomlad. Pustnega razpoloženja kot ga lahko doživiš samo v tem edinstvenem mestu ob Dravi, ni moč opisati. Pust je tam posebni letni čas.


Večina je bila nad udobjem vlaka presenečena. Lepo lahkotno smo se po železni kači zvijali skozi mozaik slovenske krajine in pristali v sončnem mestu, ki ni utripalo, ampak odzvanjalo ob krešendu kurentovih zvoncev in trepetalo od energije veselih ljudi. Imeli smo udobne sedeže in se čudili, koliko je potnikov, ki so se drenjali in sedeli po tleh hodnikov.



Najprej smo sedli h kavi...

Potem se je začel karneval!


Na tisoče nastopajočih, na tisoče gledajočih! Kurentov je bilo točno 789!

Skupine, ki so prihajale pred Mestno hišo Ptuj, so prišle od blizu in daleč. Mimohod je trajal dve uri!


Prispeli so celo cigani, ne kot etnična skupina, temveč kot Kulturno društvo Dornava in prikazali scene življenja, kot nam jih čarajo naše asociacije na Rome...


Ko je udarila lakota, smo sedli k delicijam restavracije Lük, tik Kurentove hiše, ki smo jo obiskali zatem.


3. februarja so namreč na Ptuju odprli izjemni turistični objekt – Kurentovo hišo, ki sredi mestnega jedra ponuja izkušnjo mističnega izročila kurentovanja in pustovanja. Odpira vpogled v pustne običaje tega predela Slovenije, predstavlja pustne like in maske ter utemeljuje dodelitev Kurentovanja na seznam nesnovne dedičine UNESCA. Hišo in dom najboj prepoznavnega slovenskega pustnega lika so odprli s pomočjo Občine Ptuj in Zveze društev kurentov, od koder je prišla tudi pobuda za postavitev. Zveza sicer združuje 25 društev s 1.100 člani. Pri tem jih je vodila želja, da z uporabo modernih tehnologij omogočijo interaktivno spoznavanje kurenta-koranta (pernati, rogati, haloški,...) in njegovega obredja ter mistiko pustnega časa prikazujejo skozi vse leto in ne zgolj med svečnico in pepelnico.


Pustni čas se na Ptuju in v okolici že tradicionalno začenja s polnočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji 2. Princa Ptujskega karnevala, v Budini pri Ptuju. To je bil tudi letos uvod v pustne prireditve sicer že 63. Kurentovanja, ki v najstarejšem slovenskem mestu uradno poteka od 11. do 21. februarja. Lonely planet uvršča Kurentovanje na Ptuju med 10 svetovnih karnevalov.


Trije bistveni elementi kurenta: kapa, ježevka in zvonci...



3. februarja so v Ptujski kleti napolnili že sedmo polnitev kurentovega vina, imenovanega Mistik. To je posebna polnitev omejene serije samotoka modrega pinota iz enega samega vinograda, ki so ga pobrali prav kurenti. Vsako leto se to vino predstavi po svečnici, poskusili pa smo ga tudi mi!

Mistik čaka na nas, da nazdravimo mistiki v času in v našem avanturizmu!


Da smo res bili tam, so zabeležile njihove kamere!

11 views

Recent Posts

See All
bottom of page