top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Dva tedna slovenske koroške kulture v Ljubljani

Napletlo se je tako, da bomo prihodnja dva tedna v Ljubljani poleg petih prireditev v okviru tradicionalnih, že 14. »Koroških kulturnih dnevov« lahko gostili še tri zelo raznovrstne dogodke slovenskih ustvarjalcev iz avstrijske Koroške. Najbolje je, da jih nanizam kronološko!




V ponedeljek, 4. aprila 2016 ob 18.00

bodo v dvorani Duše Počkaj v ljubljanskem Cankarjevem domu

v okviru slovenskega festivala sodobne mladinske umetnosti »Transgeneracije 2016«

s predstavo Drage Potočnjak

»Ne zdej stran gledat!« (režiserka Alenka Hain)

gostovali mladi koroški slovenski igralci Še.EN.tjanž teatra

iz Šentjanža in bližnjih krajev v Rožu.


V predstavi spoznamo usodo deklet v vzgojno popravnem domu, kjer so zaradi različnih prekrškov: zlorabe mamil, bežanja od doma, drobnih kraj, nenehnega izostajanja od pouka… Napetosti med njimi, grobosti, posmehovanje, zavračanje pomoči, napadalnost,… to so le obrambni mehanizmi mladostnic, s katerimi poskušajo prikriti svojo bolečino, ranjenost in osamljenost.

Igrajo: Ana Moschitz, Anja Hafner, Hana Ogorevc, Lina Schäfer, Maria Sukalia, Taja Kristof in Zala Moschitz.

Že večkrat v Sloveniji, v Avstriji in tudi drugod nagrajeni igralski ansambel nas vabi: »Pridite, povejte prijateljem in jih pripeljite s seboj!!!«.




V torek, 5. aprila 2016 ob 18.00 se bodo

v Galeriji Družine v Ljubljani (Krekov trg 1) pričeli

14. KKD - Koroški kulturni dnevi,

in sicer z odprtjem razstave Alberta Krajgerja in Simone Ane Krajger

iz Šmihela v Podjuni.

Pod naslovom „Mik ustvarjalnosti“ bosta umetnika razstavila dvajset svojih slik.


Predstavila jih bo Pepca Weiss. Glasbeni okvir: Albert Krajger - kitara, Simona Krajger - petje, Emil Krištof – bobni.

14. KKD bo odprl minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, razstavo pa bo odprl veleposlanik Republike Avstrije v Ljubljani dr. Clemens Koja.

Razstava bo na ogled do 23. aprila 2016.

Program celotnih 14. KKD - Koroških kulturnih dnevov, katerih glavni organizator je Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva - DSAP iz Ljubljane, vam lahko posredujemo v pripetku; posebne programske liste vam lahko pošljemo tudi za vseh pet vključenih prireditev.




V torek, 5. aprila 2016 ob 20.00

bodo v »Celici« v Ljubljani (Metelkova 8) odprli

razstavo miniatnih risb in slik

mladega koroškega slovenskega akademskega slikarja Mirka Malleja

z naslovom "Iz dnevnikov nekega miniaturista".


Pravzaprav gre za dve razstavi. V galeriji "Srečišče" bodo razstavljene miniature, risarski dnevniki in slike, nastale po navdihu dnevnikov iz zadnjih štirih let. Risbe s tušem, akvareli, kolaži, asemblaži in iz smeti reciklirane slike bodo skoraj vse razstavljene prvič. Razstava bo poskus povezave različnih stilov risb, kolažev in najdenih stvari, ki so tako ali drugače vplivale na umetnikovo risarsko delo. Janko Rožič več o tem piše v priložnostnem katalogu.

Druga razstava bo postavljena hodniku Hostla, kjer bodo na ogled portreti glasbenikov, v zadnjih letih prav v Celici, na torkovih glasbenih srečanjih nastale hitre risbe.

2.9.1984 v Celovcu rojeni Mirko Malle je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani s temo vizualizacija glasbe. Študijsko se je izpopolnjeval na Portugalskem, na Faculdade de Belas Artes v Portu. Od leta 2011 je član mednarodnega umetniškega kolektiva A. A. I. - Articulacion Artistica Internacional, ki od leta 2009 deluje za medžanrski umetniški dialog med poezijo, filozofijo in umetnostjo. Malle, ki od jeseni 2012 živi v bivalnem ateljeju Kluba koroških Slovencev v Ljubljani, deluje kot slikar, performer, ilustrator in karikaturist (npr. v celovških »Novicah«), občasno pa tudi kot mentor likovnih delavnic.





V četrtek, 7. aprila 2016 ob 18.00

v okviru programa 14. KKD vabijo v dvorano Društva slovenskih pisateljev

in Slovenskega centra PEN v Ljubljani (Tomšičeva 12)

na večer pod naslovom

»Mlada slovenska pesniška beseda

na avstrijskem Koroškem«


Dva mlada koroška slovenska avtorja,

Dominika Srienca (*1984) in njegovo pesniško zbirko "Tu je konec / Hier ist Schluss" ter

Aljaža Pestotnika (*1994) in njegovo pesniško zbirko „Smeji se naj vesolje!”

bo v pogovoru predstavila urednica Jerneja Jezernik.





V soboto, 9. aprila 2016 ob 10.30

(in glede na zanimanje morda še ob 11.30)

bo v dvorani »Pirueta« Osnovne šole Prežihovega Voranca,

Ljubljana, Prežihova ulica 8

z lutkovno igro Milana Pavlika »Petelin, vladar sveta«

gostovala Lutkovna skupina »Danica« iz Šentprimoža (St. Primus) v Podjuni.


Lutkarje vodi mentorica Rozi Kummer-Pasterk, v tokratni predstavi v režiji Natalije Herlec pa igra osem deklic in en fant v starosti med osem in štirinajst let: Kiara Kežar, Sara-Lea Kummer, Mateja Mlinar, Leon Pingist, Dana Sadnikar, Alina Stern, Delia Stern, Milena Stern in Lara Wakounig.

Vsebina igre: Petelin je zelo pomembna oseba na svojem dvorišču in v kurniku, saj so njegove kokoši prepričane, da zna narediti dan, zna prižgati sonce in ga tudi ugasniti. Kokoši niti pomisliti ne upajo, kaj bi bilo, če ga ne bi imele. Toda nekega dne petelin pade v čeber z vodo, se hudo prehladi in izgubi svoj glas. Bo sonce še kdaj vzšlo? Bo sedaj konec sveta?

Lutkovna igra je primerna za gledalce stare 3 leta in več. Traja približno 25 minut.

Vstopnine ni! A rezervacijo sedežev je potrebno predhodno prijaviti

v tajništvu šole – gostiteljice ali pri Klubu koroških Slovencev v Ljubljani na: .janez.stergar@guest.arnes.si





V torek, 12. aprila 2016 ob 19.00

bo v okviru 14. KKD v Ljubljani v Centru kulture Španski borci (Zaloška c. 61) enourni koncert „Marko skače”.


Pevci mladinskega pevskega zbora JAMzi KD ICS Zmaj iz Celovca pod vodstvom Eduarda Oražeja in člani skupine Jazz Ravne iz Raven na Koroškem pod vodstvom Sama Kolarja in Igorja Bezgeta bodo izvedli osem ljudskih pesmi in njihovih sodobnih priredb (zaigrali in zapeli bodo pesmi/skladbe: Četica, Marko skače, Čuk se je oženil, Dere sen jaz mali bija, Po Koroškem po Kranjskem, Zrejlo je žito, Dekle je po vodo šlo ter Šmentana muha).

„Moramo slovensko ljudsko pesem ohranjati povsem takšno, kot je zapisana v notnih zapisih? Kažemo s tako interpretacijo svoje nespoštovanje do nje? Ne, prav nasprotno! Kot vse ljudske pesmi je tudi naša, slovenska, skozi stoletja dobivala novo podobo,“ pravijo nastopajoči, ki s tem koncertom želijo predstaviti dobro prekomejno sodelovanje glasbenikov obeh delov Koroške.




V sredo, 13. aprila ob 10.30

se bodo 14. KKD nadaljevali

v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani (Cankarjeva 1/IV.)

s predstavitvijo štirih knjig in dveh zgoščenk:

1) zbirka Marije Bartoloth "Zilščз pušзlč – pesmi s spodnje Zilje", z zgoščenko, izdajatelj: Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik (2015);

2) brošura „Slovenščina – živ jezik v družini in javnosti” (ur. Martin Kuchling), prispevke s srečanja 14.11.2014 v Tinjah je izdala Iniciativa "Slovenščina v družini" (2015);

3) zgoščenka »Dba munija – Basni, pripovedke in pesmi v selskem narečju«, izdajatelja: iniciativa "Slovenščina v družini" in kulturno društvo KPD Planina v Selah (2015);

4) brošura "Začelo se je pred 40-imi leti…" (ur. Mateja Kert in Zalka Kelih-Olip),

s prispevki, dokumenti, slikami in seznami skozi štiri desetletja lutkovne ter mladinske

gledališke dejavnosti pri Krščanski kulturni zvezi (2015).


Knjige in zgoščenki bodo predstavili: Martina Piko-Rustia, Martin Kuchling in Mateja Kert.




V soboto, 16. aprila 2016 ob 19.00

se bodo 14. Koroški kulturni dnevi zaključili

s koncertom v Linhartovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma.

„Koroški večer“ bosta oblikovala

Mešani pevski zbor Podjuna iz Pliberka (zborovodja Anja Kapun) in

Rožanski muzikanti, vokalno-instrumentalna skupina (9 članov) pod vodstvom Jožka Kovačiča. Predstavili nam bodo koroške ljudske in umetne pesmi. Moderatorka večera bo Sonja Kert Wakounig.


Vstopnice za koncertni »Koroški večer« so po 5 € naprodaj v blagajni Cankarjevega doma (CD), ob delavnikih med 11.00–13.00 ter 15.00–20.00, ob sobotah med 11.00–13.00 in uro pred prireditvami v CD. Elektronska prodaja na: vstopnice@cd-cc.si , telefonska prodaja pa na: +386 (0)1-2417299 in 2417300. Vstopnice lahko kupite tudi v poslovalnicah »Petrola«.

Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva in Klub koroških Slovencev v Ljubljani pa sta poskrbela, da njuni člani vstopnice lahko prejmejo brezplačno. Informacije na elektronskem naslove janez.stergar@guest.arnes.si .



Vstop na vse ostale navedene koroške prireditve je sicer brezplačen!

2 views

Recent Posts

See All
bottom of page