top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Enodnevni izlet na Kras in Primorsko

Pozdravljeni člani KKL-a,


Da ne bomo prehitro pozabili na počitnice in morje, vas v soboto, dne 19. septembra 09 ob 8:00 s parkirišča pred Tivolijem vabimo na enodnevni izlet na Kras in Primorsko

(Lokve - Krajinski park sečoveljske soline - Krkavče /Tonina hiša/ - Kmečka gostilna Kortina pri Matičku)


Z avtobusom se bomo odpeljali proti Krasu. Za kras so predvsem značilni trije pojmi: teran, pršut in burja.


Naš prvi postanek bo v Lokvah, naselju blizu kobilarne Lipica, znane kraške jame Vilenica in mejnega prehoda z Italijo. Po vodenem ogledu pršutarne Lokve (videli bomo proces, kako iz svežih svinjskih nog nastane kraški pršut) bomo na degustaciji, na prijetno urejenem dvorišču, poskusili njihove, na kraški burji sušene mesne dobrote z domačim teranom.


Ta konkreten zajtrk nam bo dal moči za nadaljevanje našega popotovanja. Iz Lokev se bomo odpeljali proti Sečovljam, kjer si bomo v Krajinskem parku Sečoveljske soline ob ustju reke Dragonje ogledali Muzej solinarstva. Muzej zajema video predstavitev zgodovine pridobivanja soli, obnovljeni solinarski hiši, njima pripadajoči solni polji in nekoč plovni kanal Giassi, glavni kanal za dotok morske vode. V eni od hiš je na ogled zbirka starega solinarstva, v drugi pa sta skladišči za sol ter preprosto opremljeni soba in kuhinja. Solno polje sestavljajo bazeni različnih stopenj izparevanja in kristalizacijski bazeni, kjer poleti žanjejo sol.


Sol pa ni edino, kar je značilno za obmorska mesta. Ta predel našega Primorja je znan tudi po olivnem olju. Kako so ga in kako ga še danes pridelujejo, si bomo ogledali v Krkavčah, kjer bomo v muzeju Tonina hiša izvedeli in videli še mnogo več o težkem, a zanimivem življenju tamkajšnjih prebivalcev. Po muzeju nas bo vodila zanimiva gospa - domačinka, ki v domačem narečju pove skoraj vse o videnih predmetih, ljudeh, navadah in pripetljajih domačinov nekoč in danes.


Po ogledu muzeja bo dovolj kulture in ogledov. Spustili se bomo nazaj v dolino reke Dragonje ter po nekaj kilometrih vožnje za nekaj minut »zapešačili« na hribček, kjer je pred nekaj desetletji Matej Matičetov kupil nekaj vinogradov, zraven pa postavil temeljni kamen za hišico, kjer bi lahko v poletnih večerih preživel nekaj časa s prijatelji. Danes je hišica prerasla v kmečko gostilno, kjer bomo v čudovitem okolju ob dobri hrani (testenine s tartufi, meso iz podpeke,…) in pijači končali naše popotovanje po Krasu in Primorski.

Vrnitev v Ljubljano je predvidena okoli 21.ure.


Cena : Za člane KKL: 30 €, za nečlane pa 40 € (cena vključuje prevoz, vse vstopnine, lokalne vodiče, degustacijo v Lokvah in kočirjo v kmečki gostilni Pri Matičku).


Pisne prijave (faks, e-pošta) na sedež društva do zapolnitve mest.


Podpredsednik: Štefan Lasnik

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page