top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Gradovi na Dolenjskem in Posavju

GRADOVI NA DOLENJSKEM IN POSAVJU


Sekcija za avanturizem Kluba Korošcev v Ljubljani vabi na:


IZLET NA DOLENJSKO IN OGLED GRADOV OD BOGENŠPERKA DO MOKRIC,

V soboto, 19.04.2008 Odhod : ob 8. uri s Kongresnega trga , Ljubljana


Kaj bomo obiskali, videli IN DOŽIVELI na poti:


Blizu Šmartna pri Litiji stoji renesančni grad Bogenšperk. Današnja oblika štiritraktne, dvonadstropne stavbe z notranjim dvoriščem in vogelnimi stolpi je iz leta 1511, ko so ga je začela zidati rodbina Wagen (Wagensperg). Zgradba je med najlepše ohranjenimi gradovi v Sloveniji.


Konec 17. stoletja je v njem bival in ustvarjal znameniti kranjski raziskovalec in polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki je na gradu preživel dvajset let svojega življenja (1672 - 1692). Večina njegovih znanstvenih del je nastala prav tu. Valvasor si je v gradu poleg svojega domovanja uredil tudi grafično delavnico, ki je bila prva na Slovenskem.

Danes so na gradu prikazane muzejske zbirke, na ogled pa je postavljena grajska knjižnica, grajska kapela in rekonstruirana viteška soba. Grad je tudi priljubljena točka za sklepanje zakonskih zvez.


GRAD SEVNICA (Liechtenwald) 13. stoletje

  1. SLAVNOSTNI PROSTORI- LUTROVSKA KLET

  2. ŠOLSKI MUZEJ- PROTESTANTSKA MOLILNICA, kjer je poučeval

  3. GASILSKI MUZEJJURIJ DALMATIN

  4. GALERIJA RAZLIČNIH UMETNIKOV

SOBOTNA TOPLA MALICA V RESTAVRACIJI HOTELA AJDOVEC v Sevnici GRAD BREŽICE Brežiški grad dominira mestu na pomolu nad levim bregom Save. Grad je bil v virih prvič omenjen 1249. Prenovili so ga po kmečkem uporu l. 1515 in ob koncu 16. stoletja.Notranjost gradu je že dolgo razkošna baročna rezidenca. Okrašena dvorana z ohranjenimi dvojnimi stopnišči ob straneh, e najbolj kakovostno poslikan ohranjen posvetni baročni prostor v Sloveniji. V največji posvetni baročni dvorani z zrcalnim stropom pri nas, najdemo iluzionistične in mitološke poslikave s številnimi antičnimi božanstvi ter idealnimi krajinami. V gradu je od l. 1949 lokalni muzej z različnimi zbirkami (arheologija, etnologija, kmečki upori, NOB, Galerija Frana Stiplovška in druge)


Hotel GolfHotel


GRAD MOKRICE


GRAD OTOČEC

Večerja: Gostilna Pugelj Za jedačo bo poskrbljeno, dobro voljo prinesite s seboj!Povratek v Ljubljano predvidoma ob 21:30Cena po osebi :

- 18 € za člane kluba

- 28 € za nečlane


V ceno so vključeni: prevoz, vstopnine v gradovih, kosilo, večerja. Prijave na sedež kluba do 17. aprila 2008, tel 01-256-17- 23, plačilo na avtobusu


»Imejmo se fajn!«

14 views

Recent Posts

See All
bottom of page