Spoštovani člani KKL-a,
Vabim vas na okroglo mizo, ki bo v četrtek, dne 4. aprila 2019 ob 18:00 uri
v 1. nadstropju kavarne »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana
Na okrogli mizi bomo obravnavali ZNAČILNOSTI IN POSEBNOSTI MLEKA RAZLIČNIH VRST DOMAČIH ŽIVALI
(KRAVJE, KOBILJE, OSLIČJE, KOZJE, OVČJE) in PREHRAMBENE LASTNOSTI ter PRIPRAVO KONJSKEGA MESA.
Predavatelja bosta:
dr. Klemen POTOČNIK (izr. prof., Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta)
dr. Drago KOMPAN (upokojeni red. prof., Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta)
1. del: (Klemen Potočnik)
Predstavljene bodo lastnosti nekaterih manj poznanih vrst mleka.
Ena od zanimivih lastnosti je beljakovina v kravjem mleku A2, ki je genetsko pogojena. Različna oblika te beljakovine naj bi vplivala na presnovo pri ljudeh. Genetsko spremembo iz A2 na A1 je povzročila mutacija pri govedu pred nekaj tisoč leti. Na trgu se pojavlja mleko krav 'pra' genotipa, torej A2 že v začetku tega tisočletja. Več boste izvedeli na predavanju.
Predstavljene bodo tudi zanimive informacije o kobiljem in osličjem mleku. Npr. da so le tega pred več tisoč leti kot zdravilo uporabljali na Kitajskem. Več bo povedano na predavanju. Morda ga bomo lahko tudi poskusili in se malce pomladili že med predavanjem?
2. del: (Drago Kompan)
Kaj pa ovčje in kozje mleko? Kakšne so posebnosti ovčjega in kozjega mleka? Ga poznamo? Ga uživamo? Ovčje mleko večinoma predelamo v izdelke, kot so jogurt, sirotka, pinjevec, kislo mleko. Malo bomo degustirali kozje in morda celo ovčje mleko. Več pa boste izvedeli na predavanju.
3. del: (Klemen Potočnik)
Nazadnje se bomo dotaknili še konjskega mesa. Kakšne prehrambne lastnosti ima glede na ostale vrste mesa? Na kratko bomo predstavili še nekaj kratkih nasvetov priprave tega odličnega živila.
Vabljeni.
Lep pozdrav.
Janko Arah
Comments