top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Klassika

Updated: Jul 25, 2021

Spoštovani člani KKL,


V četrtek, dne 3.10.2019 zvečer nas je v prostorih Slovenske filharmonije v bogato kulturno jesen popeljal koncert ruskega filharmoničnega komornega orkestra KLASSIKA, ki spada danes med najvidnejše orkestre na območju južne Rusije.


Ustanovljen je bil leta 1994 na pobudo dirigenta Adika Abdurakhamanovega, mednarodno uveljavljenega profesorja na Državni akademiji za kulturo in umetnost v Čeljabinsku.


Njihov repertoar temelji na bogati zakladnici ruske glasbene kulture, dopolnjuje pa ga z velikimi deli svetovne klasične glasbe. Zaradi želje po odkrivanju in spoznavanju raznovrstnih stilov, posega KLASSIKA po skladbah iz različnih obdobij glasbene umetnosti, od baroka do sodobnosti. Orkester koncertira po vsem svetu in redno gostuje na mednarodnih festivalih.


V prvem delu so nas navdušili mladi slovenski virtuozi v dih jemajoči interpretaciji Trojnega koncerta v C-duru, op. 56 Ludwiga van Beethovna.


Mladi, lepi, nadarjeni z mednarodnimi referencami. Izžarevajo energijo, ki nas navduši.


Violončelistka Vita Peterlin iz Domžal, violinist Simon Petek iz Maribora ter pianistka Maja Gombač iz Ljubljane.



Po odmoru nas je orkester popeljal med mojstre klasike, z Nočjo na Golem brdu Modesta Musorgskega, Serenado za godalni orkester Vasilija Kalinnikova, Plesnim koncertom za godalni orkester v D-duru »Basel« ter elegijo v spomin na Samarina Petra Iljiča Čajkovskega.


Gledalci smo si na koncu s ploskanjem prislužili še tri nekonvencionalne dodatke, ki so pokazali navihano in hudomušno naravo dirigenta in celotnega orkestra.


Zares lep dogodek v družbi vrhunskih glasbenikov in njihovi odlični interpretaciji.



Zapisala: Evita Leskovšek


V Ljubljani, 4.10.2019



IZ KONCERTNEGA LISTA:


Adik Abdurakhamanov je mednarodno uveljavljen dirigent. Sodeloval je s svetovno priznanimi solisti, kot so Sergej Stadler, Denis Matsuev, Chibla Gersmawa, Dmitrij Kogan, Eliso Virsaladze in Boris Berezovsky. Leta 1999 je prejel nagrado Ruske federacije „Honored Artist“, leta 2017 pa je bil imenovan za častnega občana svojega rojstnega mesta Čeljabinsk.


Maja Gombač

Mlada slovenska pianistka je redna gostja na domačih in tujih koncertnih odrih. Kot solistka je sodelovala s številnimi državnimi in tujimi orkestrimi in je nagrajenka mnogih mednarodnih tekmovanj. Trenutno je zaposlena na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu kot asistentka na oddelku za filmsko glasbo.


Simon Petek

Slovenski violinist nastopa kot solist in komorni, kot tudi orkesterski glasbenik po vsem svetu. Je dobitnik večih nagrad na mednarodnih tekmovanjih in je od leta 2016 redni član Graških Filharmonikov v Avstriji. Z godalnim Mahler kvartetom Graz je nastopil na številnih koncertih v Brucknerhaus Linz in v dunajskem Musikvereinu.


Vita Peterlin

Domžalska violončelistka je večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Redno nastopa na znanih festivalih, tako solistično kakor tudi v raznih komornih zasedbah. Med drugim je kot solistka nastopila s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije, krstno izvedla Rokoko variacije za violončelo in pihalni orkester ter kot zmagovalka mednarodnega tekmovanja igrala v dvorani Carnegie Hall v New Yorku.


Koncert KLASSIKA v Ljubljani je eden izmed desetih, ki jih organizira A.R.A.C.A. – Avstrijsko-rusko-azijska kulturna zveza. Trije izmed koncertov bodo izvedeni v Sloveniji. Maja Gombač, Vita Peterlin in Simon Petek so Slovenci, ki delajo, študirajo ali živijo v Gradcu v Avstriji. S temi tremi koncerti želimo poglobiti glasbeno povezovanje med Slovenijo, Avstrijo in Rusijo.


Lep pozdrav.


Janko Arah

5 views

Recent Posts

See All
bottom of page