top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Korošec govori nemško

Korošec govori nemško na 13. Mestu žensk


Korošec govori nemško, dokumentarni film

Režija Andrina Mračnikar

(Der Kärntner spricht deutsch, Avstrija, 2006, 60’; v slovenščini in nemščini, angleški podnapisi)


sreda, 10. oktober, 18.00 , Kinodvor, Cena: 4 EUR


»Kadar govorim o tem, ponoči ne spim. A rada povem. Da se ve. Ko nas ne bo več, nihče ne bo vedel, kako je bilo. Naciji bodo govorili svoje«, pravi prva intervjuvanka v dokumentarnem filmu Korošec govori nemško mlade avstrijske režiserke slovenskega rodu Andrine Mračnikar (1981), ki je del življenja preživela v Ljubljani, del pri babici na Koroškem, zdaj pa študira režijo na Dunaju.


Izbira te uvodne izjave gotovo ni naključna, saj gre v resnici za to, čigav glas bo ostal, čigav bo preživel, čigav bo v avstrijski družbi slišan, kadar gre za tako travmatične dogodke, kot je nacistična priključitev Avstrije leta 1938 (ko je bil izdan tudi proglas iz naslova Korošec govori nemško!), medvojno izseljevan­je Slovencev in povojno zatiranje preostalih v ozračju nikoli opravljene denacifikacije, ki se kot jara kača vleče do danes. Različni pričevalci, danes ljudje visoke starosti, ki jim režiserka ponudi pravico do besede, so poslednji, ki lahko v prvi osebi pričajo o dogodkih, in sicer v slovenščini, tudi tisti posebni koroški, ki z vsakim umrlim vse bolj izginja. Šele ob zadnjem sogovorcu, ki govori o pomoru enajstih članov svoje družine, je videti tudi izpraševalko, ki skupaj s preživelim obišče prizorišče pomora, in tukaj je tudi videti, kako nobeden od njiju ne more ubesediti neizrekljivosti groze.


Andrina Mračnikar je bila prvič predstavljena na festivalu Mesto žensk leta 2004 s kratkim dokumen­tarcem Andri 1924-1944, v katerem se spominja mlajšega brata svoje babice, partizana, družinskega junaka, ki so ga leta 1944 usmrtili nacisti. Za dokumentarec Korošec govori nemško je prejela nagrado mlade žirije na festivalu Diagonale v avstrijskem Gradcu.


Po projekciji sledi pogovor z režiserko.

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page