top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Kulinarični piknik v Skaručni

Nedelja, 27. maja 2018



Besede, napovedane na majski okrogli mizi, so zadnjo nedeljo v maju tudi meso postale. Na kulinaričnem

pikniku v naravi v Skaručni sta na šoli pravilne peke stekov dr. Slavko Čepin in član našega upravnega

odbora dr. Drago Kompan, oba upokojena profesorja Biotehnične fakultete, praktično pokazala, kako

morajo biti zorjeni, začinjeni in pečeni steki, da se ti stopijo v ustih. Dr. Čepin je povedal kar nekaj zgodb

iz svoje dolgoletne poklicne kariere na vseh koncih sveta, kjer so steki še posebej priljubljeni, npr. v

Argentini ali Angliji, kateri kosi so najboljši, kakšna je razlika v velikosti kosov mesa in pečenosti,

kakšne začimbe so potrebne, kakšno naj bo grelno sredstvo in kakšna njegova temperatura, pa tudi o tem,

kako se je ta način priprave in peke mesa uveljavljal pri nas. V tem vidi še veliko možnosti v našem

kmečkem turizmu, ki velja kar za enega najboljših v svetu. Drago Kompan pa seveda jagenjčka takega,

kot si ga je zamislil, ni mogel pripraviti na pikniku samem, zato ga je naročil v Hotemažah: bil je namreč

”nafilan” in pečen v krušni peči. Spet se je izkazala klubska kuharska sekcija, ki je poskrbela za vse

zelenjavne priloge, Drago je poskrbel tudi za poseben in odličen kruh, ki so ga spekli v Hiši kruha v

Trzinu, in sicer tri vrste: rženega in mešanega z drožmi ter belega, vsi pa so bili iz ekološke moke in

pečeni v modelih. Posebna atrakcija in poslastica pa je bila cela vrsta različnih štrudljev, ki so jih spekle

naše članice in tudi člani, med katerimi je bil poseben slan študelj iz peke Marijana Štrikerja. Tudi žejni

nismo bili, saj smo poleg domačih aperitivov in točenega piva Ravbar pili tudi koroški moš, s katerim nas

pridno zalaga Bernarda Lasan.


Pa še s tistimi zgoraj smo se zmenili, da je po sončnem dnevu nekaj dežja priletelo šele ob razhajanju z

obljubami, da mora takšen piknik postati tradicionalen.

3 views
bottom of page