top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

MARTINOVANJE na Dolenjskem in v Beli krajini

KKL, Sekcija za avanturizem vabi na 2-dnevni izlet


Ribnica, Dragatuš, Nerajec, Pusti Gradec, Adlešiči, Krupa, Otočec, Novo mesto, Grčevje, Paha


15. in 16. novembra 2014


Rudolfov splav na Krki


Matjaževa domačija/Paha
Pisanice iz AdlešičevPROGRAM:


1. dan sobota, 15. novembra

Odhod iz Ljubljane ob 7.45 izpred Hale Tivoli. Vožnja do Ribnice (ogled Rokodelskega centra in muzejskih zbirk – tudi Muzej čarovnic). Mimo Kočevja in Črnomlja nadaljujemo pot do Dragatuša (kosilo v Župančičevem hramu in ogled pisateljeve spominske sobe). Postojimo v Velikem Nerajcu (evropska nagrada za razvoj podeželja in obnovo vasi leta 2000; spoznamo kaj je“kic”, se zapeljemo v Pusti Gradec (Klepčeva domačija, zlatnik kralja Matjaža, Krajinski park Lahinja), pa v Adlešiče (ogled muzeja: belokranjsko vezenje, tkanje lanenega platna, izdelava belokranjskih pisanic…) in na kmečki domačiji CERJANEC v Krupi, sedemo k Martinovi večerji (krst mošta in nastop 2 parov otrok, ki v narodni noši plešejo in pojejo stare belokranjske in kočevarske pesmi). Tu obiščemo tudi slikovit izvir reke Krupe.

Prenočišče in zajtrk v Šport hotelu Otočec na Otočcu (4 zvezdice; vzemite s seboj kopalke!).


2. dan nedelja, 16. november

Ob 10.00 odhod v Novo mesto (po zajtrku možen individualen sprehod do bližnjega vodnega gradu Otočec). Sprehod skozi mesto in obisk izjemnega Dolenjskega muzeja (različne zbirke in ogled filma). Vožnja z Rudolfovim splavom in kosilo. Vožnja do vinorodnega in razglednega Grčevja ter ogled cerkvice sv. Jurija (kratek orgelski koncert). Obisk bližnje dolenjske zidanice, kjer nam bo kletar spregovoril o letini in postregel s kostanjem in mladim vinom. Sledi spust do Pahe in doživetje Matjaževe domačije, kjer nas bodo domačini v narodnih nošah sprejeli s pehtranovo potico ali ocvirkovko. Gospodinja nas bo popeljala v 150 let staro hišo, gospodar pa nas bo povabil v klet na kozarček cvička ob posebni cvičkovi zdravici. Po ogledu 20 minutne multivizije »Zgodba o cvičku«, sledi degustacija sestavin cvička: dolenjsko belo, modra frankinja, žametovka), ob domačem ajdovem kruhu z orehi in sirom. Degustacijo bomo zaključili z najboljšim cvičkom sezone in se okoli 20.00 podali na pot v Ljubljano.


CENA: 135 EUR po osebi za člane KKL in 175 EUR za ostale goste; zajema vse storitve po programu, ob minimalni udeležbi 20 oseb.


PRIJAVE do 30. oktobra na sedež kluba; tel. 01/256-17-23, Vplačila V CELOTI na račun KKL: trajnik KKL 05100-8010444952


Imejmo se fajn!

Renata Picej

3 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page