top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Obisk prenovljene Narodne galerije

Spoštovani člani KKL,


Jutri, v četrtek, 6. oktobra 2016, bomo obiskali prenovljeno Narodno galerijo. Dobimo se ob 17 h v avli galerije, na Prešernovi cesti 24. Seznanili se bomo z zgodovino te nacionalne hiše, njeno obnovo in si ogledali novo postavitev stalne zbirke z ikono Kofetarice slikarke Ivane Kobilice.


Narodna galerija je osrednja nacionalna galerija starejše likovne umetnosti, nastale na slovenskih ali evropskih tleh. Kot marsikaj v Ljubljani, je tudi ta nastala na pobudo legendarnega župana Ivana Hribarja. Ustanovljena je bila kot društvo leta 1918, prvo razstavo pa je odprla leto kasneje v petih sobah Kresije.


V današnje prostore, kjer je bil takrat Narodni dom, se je preselila leta 1925. Na začetku devetdesetih je dobila nove prostore na mestu, kjer je stal Dom poslancev, v zadnjih letih, ko je potekala temeljita prenova, po še kletne telovadne prostore. To ji je zelo povečalo možnosti za novo postavitev stalne razstave, pa tudi za občasne: trenutno so na ogled dela velikanov slovenskega slikarstva Riharda Jakopiča in Zorana Mušič.


Lep pozdrav.


Predsednik:

Janko Arah

1 view

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page