top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Oktobrsko srečanje za okroglo mizo

Klub Korošcev Ljubljana 1111 Ljubljana, Večna pot 11 Tel.: 01 256 17 23 Fax: 01 256 17 24 Račun pri A banki, d.d., Ljubljana št.: 05100-8010444952


Spoštovana Korošica, spoštovani Korošec,

Oktobrsko srečanje za okroglo mizo bo

v četrtek, dne 2. 10. 2008 ob 19.uri (ob sedmih) v hotelu CITY HOTEL (bivši hotel TURIST), Dalmatinova ulica 15 v Ljubljani.


O svoji nedavno izdani knjigi:

» HLADNA VOJNA IN BITKA ZA INFORMACIJSKO TEHNOLOGIJO«

nam bo spregovoril JANEZ ŠKRUBEJ, ljubljanski Mežičan.


Tudi če vam »informacijska tehnologija« mogoče ni najbolj blizu, vam bo zaradi pikantnih vsebin in načina podajanja teh dogajanj s strani avtorja, zagotovo zelo zanimivo.

Janez Škrubej:

Rojen je bil leta 1946 v Mežici, diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, na Oddelku za računalništvo in informatiko in končal Program for Senior Executives na Massachusetts Institute of Tehnology – MIT, Sloan School of Management.


Bil je prvi vodja predstavništva Digital Equipment Corporation – DEC za Jugoslavijo in eden od ustanoviteljev Delte ter njen uspešen direktor. Po vključitvi v Iskro je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta ves čas njenega obstoja. Sedaj se posveča ….

Knjiga: Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo:


Avtor knjige, udeleženec bitke za obvladovanje informacijske tehnologije v času hladne vojne med Vzhodom in Zahodom, nas popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, ki so se odvijali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Informacijska tehnologija in z njo internet, ključna proizvoda hladne vojne, ki sta za življenje na planetu postala skoraj tako pomembna kot voda, sta odločilno prispevala, da je Zahod v tej vojni zmagal.


Ta globalni spopad, ki je bil od vseh v 20. stoletju sicer najmanj krvav, je bil za nadaljnji razvoj življenja na planetu najbolj usoden.


Vodile so ga predvsem obveščevalne službe ZDA, SZ, Indije in Kitajske, pomembno vlogo je odigralo tudi podjetje Iskra Delta, katerega nastanek in vlogo med glavnimi akterji opisuje knjiga, ki jo bo avtor predstavil.


S čim je bilo mogoče Iskri Delti nadoknaditi svojo majhnost in kljub ameriškemu embargu na izvoz izdelkov informacijske tehnologije v vzhodne države postaviti v letu 1986 na noge eno do tedaj največjih računalniških omrežij na svetu, omrežje za kitajsko policijo?


Zakaj sta se predsednika vlad največjih držav Kitajske in Indije ob svojih obiskih v Jugoslaviji zanimala predvsem za razvojne dosežke Iskre Delte? Zakaj so Evropa in ostale države na svetu v razvoju informacijske tehnologije podrejene zmagovalki v hladni vojni – Združenim državam Amerike? Kdaj je to kot prva spoznala Velika Britanija? Odgovore avtor sistematično in zgodovinsko kronološko podaja v knjigi.

Ljubljana, dne 22. septembra 2008


Predsednik: Janko Arah

0 views

Recent Posts

See All
bottom of page