top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Pobuda

Spoštovani člani KKL,


Naš član Janez Stergar nam pošilja naslednjo pobudo:


Spoštovani!


Samo še deset dni je časa za zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo za izboljšanje pravnega položaja avtohtonih jezikovnih in narodnih manjšin »Minority SafePack – Milijon podpisov za raznolikost v Evropi«. Glavni cilj pobude FUENS – Federalistične unije evropskih narodnih skupnosti je, da EZ/EU sprejme zavezujoče pravne akte za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo avtohtonim narodnim in jezikovnim manjšinam, ter za okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti. To naj vključuje ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne (državne) pomoči.


Za uspeh pobude je v vseh državah–članicah EU do 3. aprila 2018 potrebno zbrati milijon podpisov (danes zjutraj jih manjka še okoli 69.000), hkrati pa vsaj v sedmih državah preseči določeni prag števila podpisov (v šestih so jih že!). Podpisna akcija poteka po spletu, kjer so formularji za posamezne države dostopni na spletni strani www.minority-safepack.eu. (Po kliku na “SIGN IN” se odpre obrazec v slovenščini; izpolnjevanje traja dve do tri minute, državljani RS morajo vnesti predvsem tudi EMŠO. Doslej je bilo največ “tehničnih” težav pri vnosu rojstnih datumov, kjer je med številkami za dan, mesec in leto namesto pik ali kakih drugih ločil treba vpisati poševnice, torej npr.: 09/04/1947.)


Po podatkih uradne spletne strani je iz Slovenije vnesenih 3.371 podpisnikov ali le 56,2 % od predvidenih 6.000 podpisov; okoli 400 zbranih podpisov pa sedaj še čaka na ročni vnos v spletno stran. Pri naših sosedih, kjer živijo tudi slovenske manjšine, pa so v Avstriji doslej zbrali 7.462 podpisov podpornikov (55,3 % od predvidenih), v Italiji 31.919 (58,3 %), na Hrvaškem 9.195 (že 111,4 % od predvidenih) in na Madžarskem kar prek 400.000.


V pripetku “MSPI Formular_SLO-1.jpg” je formular za zbiranje podpisov podpornikov pobude med državljani Republike Slovenije. Če zbranih podpisnikov sami res ne uspete vnesti na zgoraj navedeni spletni naslov, lahko izpolnjene podpisne pole najpozneje do 27. marca pošljete na naš naslov: Klub koroških Slovencev v Ljubljani, Erjavčeva 26, p.p. 1723, 1101 Ljubljana. Poskrbeli bomo za vnos podatkov v spletni portal in s tem morda dosegli ali presegli 6.000 slovenskih podpisnikov ter kot sedma država z izpolnjenim “kvorumom” dosegli skupni uspeh državljanske pobude. Vsak podpisnik čez milijon in vsaka država čez sedem bo povečala prepričljivost in politično težo pobude v Evropskem parlamentu in pri Evropski komisiji!


Sedanji slovenski zaostanek se nam ob vsem obveščanju (Radio Slovenija 1, Program Ars in Radio Ognjišče so imeli posebne oddaje, “Delo” in še kak tiskan medij primerno velik članek, več drugih medijev objave na spletnih straneh…) in angažiranju civilno-družbenih združenj zdi precej nerazumljiv, ob večinskem molku slovenske politike pa kar sramoten. A med obema svetovnima vojnama je prav tržaški Slovenec dr. Josip Vilfan kot predsednik stalnega Evropskega manjšinskega kongresa vodil snovanje pravne zaščite manjšin, v Ljubljani smo leta 1965 pripravili prvi seminar OZN o manjšinah, sodelovali smo pri nastajanju obeh dosedanjih dokumentov Sveta Evrope o pravicah manjšin, tržaški Slovenec Bojan Brezigar je vodil evropski Urad za manj rabljene jezike, koroški Slovenec Reginald Vospernik pa predsedoval FUENS, v katerem zdaj mladi Matic Germovšek Žnidaršič koordinira zbiranje milijona podpisa. Naj se zdaj ne spomnim na Kajuhov “Samo milijon nas je...”


Janez Stergar

Ljubljana, 22.3.2018


Predlagam, da se vpišete v priloženi formular in ga posredujete Janezu Stergarju na: janez.stergar@guest-arnes.si.


Lep pozdrav.

2 views

Recent Posts

See All
bottom of page