top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

POROČILO 15. KOROŠKA KUHARIJA

Prvič smo se zbrali prav v centru mesta v prostornem stanovanju staro meščanskih dimenzij in naše Evite Leskovšek, ki nas je ljubeznivo povabila k sebi domov. Zbralo se nas je kar deset takih, ki si želimo začutiti tisti pristni vonj in okus koroške hrane in pijače. Obenem pa nas veže želja po druženju ob nenehnih šalah, kakor tudi spominih na dogodke in čase, ko smo še živeli na Koroškem.


Članom Koroške kuharije za požrtvovalno pripravo pogostitve v Atriju ZRC SAZU, ob večeru, posvečenem Vinku Möderndoferju starejšem, sta Janez in Nataša Strgar prinesla s seboj ohlajeno penino za dobrodošlico. Ob koroških srčkih, tokrat z domačo pašteto in krebuljico, smo srknili še češpljevo žaganjico iz leta 1999.


V tem delu večera smo si ogledali, se pogovorili in izmenjali izkušnje ter spomine na staro, pri nas sedaj komajda poznano zelišče, KREBULJICO, katero so naše mame in babice še ujporabljale in si danes zopet utira pot med nas. Prava krebúljica (znanstveno ime Anthriscus cerefolium) je nežna enoletnica, sorodna peteršilju. Uporablja se kot začimba za jedi blagega okusa in je obvezna sestavina francoske kuhinje. Je vsesplošno uporabna. Z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam.


Vsaj tri ure in pol je trajala priprava »pohorskega piskra« (gosta enolončnica iz različnih vrst mesa, ješprenja, krompirja in gob) po receptu gospe Helene Kresnik iz Mute.


Nasitna jed je bila tako okusna, da smo lonec postrgali do zadnje žlice, čeprav smo vsi že jedli »repete« in poplaknili s koroškim moštom.


Za sladico smo si pripravili živahno obarvane »Komuničeve knedlje« (brusnične štruklje) in se naučili posebno križno zvijanje testa, po receptu ge. Julijane Stipanič iz Svetega Primoža nad Muto. Iz polovice testa smo pripravili še marelične. Tudi izkušene gospodinje smo pri pripravi te jedi pridobile nove izkušnje. Ekološki jabolčni sok z okusom aronije in naravna limonada sta poplaknila štruklje.



Naredili smo program delovanja za leto 2017. Poleg februarja bodo klasična srečanja še trikrat. Dodatno bomo organizirali še najmanj dva izleta (Pohorje, Kolpa). Kot lansko leto nameravamo v začetku decembra povabiti vse člane KKL na »Koroško kuharijo na okrogli mizi«.


Za člane KKL bomo razpisali natečaj za recept koroške enolončnice, ki jo bomo maja kuhali v kotlu na KOTLJADI v okviru Festivala solzic.

Dogovorili in potrdili smo jedilnik in recepte za 24. Koroški večer, ki je bil 11. marca v hotelu Lev.


Določili smo pravila izbire lokacije za izvedbo klasične Koroške kuharije.

Ob odhodu domov smo zadovoljni in srečni ugotovili, da je, kot bi trenil, minilo več kot šest ur prijetnega koroškega druženja.


Zapisala Doroteja Omahen, vodja kulinarične sekcije »Koroška kuharija » Kluba Korošcev Ljubljana.

1 view
bottom of page