top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

POROČILO 16. KOROŠKA KUHARIJA s poudarkom na kulinarični vsebini in srčnosti 24. Koroškega večera s


24 Koroški večer s plesom je izžareval vsesplošno srčnost in močno navezanost organizatorjev na Koroško in ljubezen do nje je vela iz vseh por dogajanja: z uvodno

dobrodošlico v obliki tradicionalnih srčkov iz koroškega kruha z domačo govejo pašteto, do prekrasne presne torte »moja Koroška«, darilo Studia Eviana, ki je kraljevala na mizi, dolgi kakih 5 metrov, v sozvočju z originalnimi koroškimi predjedmi oziroma odličnimi dobrotami sponzorja Delalut, to pa sta dopolnjevali slastni orehovi potici - darilo naše Bernarde, ki je tudi letos umetelno okrasila celotno koroško kulinarično mizo in celo omizja s telohom in reso, nabranima prav na Koroškem.


Lepo oblikovan jedilnik, pospremljen z recepti, delo našega stalnega koroškega sponzorja Radovana Arnolda, se pravi Družbe za vizualne komunikacije Arnoldvuga, je poleg čisto novega Biltena KKL, oblikovanega od iste firme, krasil mize in napovedoval nadaljevanje s koroško kulinariko. Koroške jedi po starih receptih in po posebnem izboru kulinarične sekcije »Koroška kuharija«, so odlično skuhali kuharji hotela Lev, seveda po naših večkratnih in natančnih inštrukcijah.


Za predjed (pravzaprav že tretjo ta večer) so nam sredi Ljubljane postregli s pravimi koroškimi »kvočevimi nudlni« (testene blazinice s hruškovim polnilom), zabeljenimi z grumpi (ocvirki) in okrašenimi z rezinami kuhanih suhih hrušk. Sledila je okusna glavna jed, nabulana prata, flike in rpičov zos (telečja rulada z ročno izdelanimi testeninami in krompirjevo omako), pospremljena z «repinclovo solato z jajco« (solata iz motovilca, jajcem in bučnim oljem). Na koncu pa smo se posladkali še s skoraj pozabljeno koroško sladico »edavo torto s prajzlperom in češplni« (ajdova torta z brusničnim namazom in slivami).


Marjan Štrikar, zelo dejaven član kulinarične sekcije »Koroška kuharija«, je kot popolno presenečenje izvedel odličen humorističen nastop v koroškem dialektu, ko je z dovtipi opisoval svoje življenje od rosnih let naprej. Svoj srčen nastop je zaključil s prešerno glasbo svojih prijateljev in požel velik aplavz.


V SREDO, 3. MAJA 2017, BOMO OB 17. URI ORGANIZIRALI 17. KOROŠKO KUHARIJO. PRISRČNO VABLJENI.


Poročilo pripravila Doroteja Omahen, vodja Kulinarične sekcije Koroška kuharija KKL.


Fotografije D. Omahen

5 views
bottom of page