top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Poročilo o okrogli mizi z dne 5.4.2018 v kavarni »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ

Predavatelja: prof. dr. Slavko ČEPIN in prof. dr. Drago KOMPAN

(oba nekdanja profesorja na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani)


Število udeležencev: 20


Na predavanjih smo prisluhnili dvema velikima strokovnjakoma o sodobnem načinu ponudbe in priprave govedine in mesa drobnice, oziroma kakšno je sodobno védenje o mesu ter kako posodobiti slovensko kulinariko na tem področju. Prof. Čepin nam je odlično predstavil značilnosti govejega in tudi kakšni so trendi ponudbe in priprave. Kakšne so posledice ob rednem uživanju mesa in kako to vpliva na imuniteto in ali ima karcinogeno delovanje. Slišali smo, kako naj se v sedanjem času prehranjujemo? Kaj pomeni oznaka »meso slovenskega porekla« in kakšne so lastnosti in kakovost tega mesa. Predstavljeni so bili različni načini in postopki zorenja mesa, kaj pomeni »zorjeno meso« in kje ga lahko kupimo. Tudi o peki odličnih zorjenih stekov nas je poučil prof. dr. Slavko Čepin. Kdaj soliti, kako vroče naj bo grelno sredstvo, kako dolgo pečemo itd.


Drugi del predavanj je podal prof. dr. Drago Kompan, in sicer o jagnjetini in ovčereji na Slovenskem. Predstavil je nekatere odlične lastnosti, ki jih ima jagnjetina (meso jagnjet) in ovčetina (meso ovc). Jagnjetina na slovenskem je prirejena pretežno ob materah (sesanje) ter paši ali senu v zimskem obdobju. Večina rejcev drobnice (ovc in koz) redi živali po principih ekološke reje, četudi nekateri niso uradno vključeni v ekološko rejo. Na Slovenskem redimo jagnjeta za zakol in jagnjetino do starosti 3-4 mesece, torej so zelo mlada, zato pa je meso mehko in okusno, brez vonja in okusa »po ovcah«. Takega mesa ni potrebno zoreti. Je odlično za pečenje in tudi druge vrste jedi.


Udeleženci so postavili veliko vprašanj in nanje dobili odgovore, na koncu pa zadovoljni odšli, obogateni z nekaterimi novimi znanji in spoznanji ter nasveti.


Kako konkretno pripravimo zorjene steke za zauživanje nam bo prof. Čepin demonstriral na pikniku 27. maja 2018 v Skaručni!

0 views

Recent Posts

See All
bottom of page