top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Poročilo s prvega letošnjega jadranja

Updated: Jul 25, 2021

Spoštovani člani KKL,


Prilagam poročilo s prvega letočnjega jadranja, ki ga je napisal novinec naše jadralske sekcije Marjan Veber:


Vtisi s prvega letošnjega jadranja jadralske sekcije KKL


Že prvi dan po vključitvi v KKL prejmem prijazno in privlačno vabilo:


„JADRALSKA SEKCIJA KKL vas vabi na jadranje v soboto, dne 6.4.2019. Dobimo se ob 11.00 uri v Marini Izola na pomolu B, številka 14. Napoved vremena za jadranje je lepa, zato bomo jadrali po vetru, proti Gradežu. Za pijačo je poskrbljeno, hrano pa prinesite s sabo.“ Ljubitelju morja in jadranja je bila odločitev, da se pridružim, enostavna.


Sobotno jutro v marini (oblačno, malo vetra) ni ravno obetalo idealnega jadralnega dne, pogled na marino pa je bil vseeno vzpodbuden, saj je bila polna mladih jadralcev, ki so pripravljali svoje »Optimiste« za regato.


Prvo srečanje s posadko (Irena, Irina, Janko, Pavle, Bojan, Marjan) na terasi kavarne ob marini je bilo prijetno in ob kavi in požirku za korajžo smo že delovali kot dobro uglašena posadka. Po vkrcanju na jadrnico smo se hitro pripravili za izplutje. Ob budnem očesu glavnega skiperja Janka je krmilo prevzel Pavle. Obnovili smo nekaj znanj veščin in uspešno zajadrali. Rahel vetrič je omogočil lagodno plovbo in možnost za razgovor. Tema razgovora seveda jadralske dogodivščine. Žal se je vreme slabšalo in temni oblaki nad Izolo so napovedovali dež . Odločitev o zgodnji vrniti v marino pa je spremenil pogled na Piran v soncu in sledila je plovba proti Piranu. Organizacijo od tu dalje sta prevzela Irena in Pavle. Po privezu v mandraču nas je na pomolu pričakal Gorazd z ohlajeno penino. Nato smo se sprehodili do Benečanke. Benečanka je ljudski naziv za najstarejšo ohranjeno zgradbo na Tartnijevem trgu, ki predstavlja najlepši primerek beneško-gotske arhitekture v Piranu. Krasijo jo lepo oblikovani arhitekturni členi in z lepim gotskim vogalnim balkonom, s katerega smo lahko uživali v čudovitem pogledu na obsijani Tartinijev trg. Lepo doživetje pa je dopolnilo prijetno presenečenje. Naš gostitelj Gorazd Senčar, ki je tudi gledališki ljubitelj, nam je doživeto predstavil basen Ivana Andrejeviča Krilova »Volk in jagnje«. Pavle in Irena sta poskrbela še za okusno malico z morskimi dobrotami na vrtu bližnje konobe. Po krajšem sprehodu po Piranu, ki so ga že oblegali številni turisti, in kavici na punti, smo se odpravili proti barki. Po prijetni plovbi ob Strunjanskem klifu, ki je skupaj s poraščenim robom in 200-metrskim pasom morja pod njim razglašen za naravni rezervat in je najznačilnejši del krajinskega parka Strunjan, smo že v mraku pristali v marini. Za nami je bil lep jadralski dan, ki predstavlja lepe obete za letošnjo jadralno sezono.


Marjan Veber

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page