top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Prvo letošnje srečanje za okroglo mizo - četrtek 8. 1. 2009 ob 19.uri v hotelu CITY HOTEL

Spoštovana Korošica, spoštovani Korošec,

Prvo letošnje srečanje za okroglo mizo bo v četrtek, dne 8. 1. 2009 ob 19.uri (ob sedmih) v hotelu CITY HOTEL (bivši hotel TURIST), Dalmatinova ulica 15 v Ljubljani (IN NE V ŠESTICI, KOT ZADNJIČ!!!)


Na srečanju si bomo ogledali dokumentarni film Andreja Mlakarja »Izgubljene iluzije o Matiji Majarju Ziljskem.«

Matija Majar Ziljski se je rodil leta 1809 v bližini Šmohorja (Hermagor), umrl pa leta 1892 v Pragi. Bil je duhovnik, narodni buditelj in narodopisec ter vnet zagovornik panslavizma. Zbiral je ljudske pesmi (precej jih je iz Vrazove zapuščine prišlo tudi v Štrekljevo zbirko Slovenske narodne pesmi), pripovedke in opisoval šege. Napisal je tudi navodila, kako je treba ljudske pesmi zbirati in kaj ob njih še zapisati. Pisal je tudi o ženitovanjskih šegah v Zilji ter o šegah in verovanjih na Koroškem. Za prvo etnografsko razstavo v Moskvi leta 1867 je poslal ziljske noše z risbami in opis ziljske svatbe in opreme hiše. Je tudi avtor prvega programa Zedinjene Slovenije.


Prvo slovensko etnografsko razstavo iz leta 1867 so v lanskem letu v St. Petersburgu obnovili v razstavo Slovani Evrope in narodi Rusije. Med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji je bila dopolnjena s slovenskimi ljudskimi nošami predstavljena v Bruslju.

Kratki dokumentarni film Andreja Mlakarja Izgubljene iluzije o Matiji Majarju Ziljskem, ki si ga bomo ogledali, govori o Majerju in razstavah v St. Petersburgu in Bruslju.


Andrej Mlakar Rojen leta 1952. Maturiral je na ravenski gimnaziji, kjer je tudi pel v pevskem zboru. Diplomiral je na AGRFT na oddelku filmske in televizijske režije, postdiplomski študij pa opravil na HFF v Münchnu. Kot asistent režiserja je sodeloval pri več celovečernih filmih, sam pa je režiral vrsto kratkih igranih, dokumentarnih in televizijskih filmov. Njegov kratek film Ljudje iz gline je bil prikazan na mednarodnih filmskih festivalih. Po prvem celovečernem filmu Christophoros (1985) (Grand prix na filmskem festivalu v Strasbourgu) je posnel še celovečerni film Halgato (1994).


Projekti: Gosenica (1975, režiser); En dan življenja Vinka D. (1975, režiser); Tekma (1978, režiser); Prijatelja / Friends (1978, režiser, scenarist, montažer); Christophoros / Christophoros (1985, režiser); Halgato (1996, režiser); Bog obvaruj Indijo (1997, režiser).


Ljubljana, dne 5. januarja 2009


Predsednik: Janko Arah

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page