top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Razstave slik slikarke Ivane Kobilca v Narodni galeriji

Spoštovani člani KKL,


V četrtek, dne 4.10.2018 ob 18,00 uri vas vabim na strokovno vodeni ogled razstave slik slikarke Ivane Kobilca v Narodno galerijo.


Slikarka Ivana Kobilca se je v zgodovini slovenske umetnosti ustoličila na prestolu žensk, ki se ji je v izrazito moškem svetu uspelo postati prepoznavna. Vidna, kar je za slikarko simbolnega pomena. Njena najbolj znana slika Kofetarica se ne pojavlja le v monografijah, marveč celo v reklamah, v katerih pomežikne pivcem kave. A to je le ena njenih umetnin.


“Kobilca velja za najuspešnejšo slovensko umetnico,” so zapisali na straneh Narodne galerije. “Kakor so ji priznavali že njeni sodobniki, je dosegla tisto, česar njeni moški kolegi niso zmogli. Večkrat je razstavljala na uglednem pariškem Salonu in postala pridružena članica francoskega nacionalnega društva lepih umetnosti. Večino časa je živela in ustvarjala v evropskih prestolnicah (Dunaj, München, Pariz, Sarajevo, Berlin) in se vrnila v Ljubljano šele ob izbruhu prve svetovne vojne. Po münchenski fazi, ko je v njenih slikah prevladoval zamolkel, rjavkast kolorit, je v Parizu slikala v vijoličnih, v modrih in v zelenih tonih, pozneje, med bivanjem v Berlinu, pa tudi v belih. Njen opus zaznamujejo upodobitve družinskih članov in otrok, portreti predstavnikov zlasti ljubljanske meščanske družbe, žanr in predvsem rože.”


Narodna galerija je ob svoji stoletnici sredi junija odprla razstavo slikarkinih del, na kateri je mogoče poleg njenih znanih slik videti tudi tista iz zasebnih zbirk. S posebno akcijo ji je uspelo evidentirati okrog 350 del. Slikarka je namreč delala večinoma za zasebne naročnike in so njena dela raztresena med ljudmi. Na razstavi jih je prikazanih okrog 140. Izšel bo tudi, kot ocenjujejo nekateri strokovnjaki, najboljši katalog Narodne galerije doslej, ki ga podpisuje soavtor razstave Jure Mikuž.


Lep pozdrav.


Janko Arah

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page