top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Septembrska razpoloženja s Karantanijo, pevskim zborom iz Prevalj

Poletje je mimo in spet smo skupaj in polni volje do srečanj, klepeta in drobnih užitkov iz naslova druženja v Klubu Korošcev Ljubljana. Hotel City, naš domicil in naš ljubljanski gostitelj, je znova ponudil udobje srečanja, ki smo ga, kot je bilo videti, že vsi nestrpno pričakovali. Pozno poletje smo začeli z druženjem s pevskim zborom Karantanija iz Prevalj, ki deluje in prepeva že šestnajst let.


V predstavitvi zbora je zapisano: Karantanke pojemo že 16 let. Na prvem, krstnem koncertu, v Družbenem domu na Prevaljah, smo zapele 22. novembra 1992. Takrat še v manjši sestavi in pod imenom Dekliški nonet. Trenutno nas prepeva petnajst, prihajamo pa iz vseh treh dolin koroške pokrajine.


Pojemo ljudske pesmi, priredbe le teh, umetne pesmi domačih in tujih skladateljev ter nekaj zborovskih priredb zabavne glasbe. Rade zapojemo ob spremljavi kitare, klavirja, harmonike,… Za vsaka ušesa se najde nekaj dobrega. Zborovodkinja je od vsega začetka Suzana Makič, ki je skupaj s še štirimi pevkami Karantanije letos prejela srebrno Gallusovo značko za dolgoletno delo (15 let) na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Na letnem koncertu ženskega pevskega zbora Karantanija na Lešah, junija letos, je gospa Jožica Pušnik (JSKD) srebrno Gallusovo značko podelila še naslednjim pevkam: Aniti Kordež Grogl, Jožici Kastelec, Damjani Poberžnik in Valeriji Janežič.


Prepevale so že v Državnem svetu RS v Ljubljani; ob 10. obletnici samostojne Slovenije, na Bledu, kjer so gostovali vsi evropski senatorji držav EU, in na državnem srečanju vojnih veteranov; na letališču v Slovenj Gradcu. Najbolj pomemben pa je bil nastop letos maja, ko so zapele predsedniku države, Danilu Türku, ob njegovem obisku na Prevaljah. Dvakrat so se po nasvetu pevskih ocenjevalcev na občinski reviji odločile, da se prijavijo tudi na tekmovanje. Ob prvem poskusu so prejele bronasto priznanje, drugič pa že srebrno. Pevke zbora Karantanije so izjemno ponosne, da v sebi nosimo ljubezen do glasbe in petja.


Renata Picej

0 views

Recent Posts

See All
bottom of page