top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Uživali smo ob klarinetu in klavirju, pa tudi ob besedi

Četrtek, 5. oktobra


Uživali smo ob klarinetu in klavirju, pa tudi ob besedi



Jesenska srečanja našega kluba v kavarni Kava-čaj pri Slamiču smo začeli z uživanjem. Med nami sta bila pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja, ki delujeta pod imenom Duo Claripiano, sta pa tudi življenjska sopotnika. V dvoje nastopata od leta 1994, zaposlena pa sta v Slovenski filharmoniji. Oba sta diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Za seboj imata že številne koncerte od Los Angelesa do Armenije.


Povod za gostovanje je bila njuna nedavna predstavitev CD V objemu dvojine. Slovenska ljudska glasba v koncertni preobleki v Mestnem muzeju, ki je očitno predsednika našega kluba Janka Araha tako navdušila, da ju je povabil na srečanje in se z njima tudi zelo zanimivo pogovarjal. Žal nas je bilo poslušalcev besede in glasbe bolj malo! Njuna glasba pa me spremlja tudi med pisanjem tega zapisa.


Zvočni album V objemu dvojine je nastal v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija in izšel pri Založbi kaset in plošč RTV. Mag. Simona Moličnik, ki je urednica že desetletja zelo poslušane oddaje Naša zemlja v pesmi in besedi, je zapisala, da je ta projekt ”del širšega celovitega projekta Dua Claripiano. Ta v svet globalne komorne glasbe prinaša svežo, sodobno in hkrati raznovrstno literaturo z motivičnimi drobci slovenskega narodovega blag kot zavidljivih zvočnih posebnosti. Je celota, ki se poklanja iskreni preprostosti slovenske motivike, jo dviga na visoko umetniško raven in ostaja v prostoru estetike izobraženega okusa.” Morda tudi na tem temelji zapis Julije Heinen v ameriškem The Clarinet Magazine, da je ”igra Dušana Sodje in Tatjane Kaučič čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem sta posledica izjemnega sodelovanja... Gre za enega najodličnejših duetov, s katerim sem se sploh kdaj srečala.”


Zgoščenka, skupno peta, je nastala po njunem povabilu slovenskim skladateljem več generacij, naj napišejo skladbe z napevi ljudske tematike za klavir in klarinet za nastopanje na koncertnih odrih, saj sta izvajalca kot ambasadorja slovenske glasbe čutila veliko luknjo v možnosti za izvajanje slovenske glasbe na številnih koncertih po svetu. Odzvalo se jih je osem in to glasbdeno zgodbo so pomagali pisati Andrej Makor (r. 1987) s tristavčno lirično skladbo Histria et amor, Tomaž Habe (r. 1947) z idilično skladbo Zeleno, ki te ljubim zeleno, Katarina Pustinek Rakar (r. 1979) s Koroški posvečeno skladbo Venec treh dolin, Janija Goloba (r. 1949) so navdihnile Tri prekmurske ljudske pesmi za klarinet in klavir, Petra Šavlija (r. 1961) je za skladbo Oj, deklica, povej mi to, navdušila ljubezenska pesem iz Zatolmina, tudi Tadeja Vulc je vir našla v ljubesenskih pesmih Oblaki so rudeči in Petelinček je zapieu, ena najbolj znanih legendarnih pesmi Marija in brodnik oz. Marija z Ogrskega gre je pritegnila skladatelja Andreja Missona (r. 1960), k belokranjski ljudski pesniški tradiciji pa se je zatekla tudi Helena Vidic (r. 1987) za svojo skladbo Kresna.


V iskrenem in iskrivem pogovoru z Jankom Arahom sta Tatjana in Dušen spregovorila o tem, kakšne so njune glasbene korenine, kako sta se spoznala in začela sodelovati in živeti, kako močno povezuje glasba, kako prenašati slovenski duh v svet (Tatjana je šele v tujini spoznala, kaj pomeni biti Slovenec, Dušan pa je prepričan, da smo Slovenci glasbeno zelo močni in da pride na dva milijona Slovencev veliko več skladateljev kot drugje po svetu). Največja nagrada za oba je pozitivna kritika kompetentnega kritika, ki ga prepričaš samo z glasbo, ne z osebnim poznanstvom. Ena takih je bila gotovo objavljena na Tiym Peyne - BBC Musick: ”Ves recital sta bila izvajalca bleščeče nenarejena, kar kaže na njuno pristno strast do glasbe.”


Milan Vogel

3 views

Recent Posts

See All
bottom of page