top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo DSAP

Updated: Jul 25, 2021

Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva

Erjavčeva 26

1000 Ljubljana


Datum: 21.4. 2019


Vse člane našega društva vljudno vabimo v ponedeljek, 27. maja na izlet k

znameniti cerkvici svetega Duha – Javorci, nad Tolminom.


Ob 7.30 uri se bomo odpeljali s parkirišča v Tivoliju in se napotili proti Tolminu.


Med 10.30 in 12.30 uro si bomo ogledali cerkvico svetega Duha – Javorco.


Spominska cerkvica svetega Duha je bila zgrajena v času najhujših bojev na Soški fronti med leti 1915 in 1917. Gradili so jo različni mojstri – obrtniki – umetniki, ki so služili vojsko avstro-ogrske monarhije. Na lesenih ploščah najdemo zapise in spominska obeležja za 2564 padlih vojakov. Med njimi najdemo tudi številna slovenska imena in priimke. Cerkvico krasijo grbi vseh dežel starodavne monarhije. Omeniti je potrebno še, da je cerkvica svetega Duha od leta 1999 kulturni spomenik državnega pomena, od leta 2007 se ponaša z znakom evropske kulturne dediščine. Notranjost cerkvice nam bo predhodno opisal član našega društva BORUT RUTAR iz Tolmina, v sami cerkvici pa profesionalni vodič.


Od parkirišča do cerkvice je dobrih 20 minut hoje navkreber, zato priporočamo, da vzamete s seboj pohodne palice in planinsko obutev.


Ozadje res lepe zgodovinske cerkvice tvorijo tolminski vrhovi s Krnom na čelu. Po povratku bomo okoli 13.30 ure imeli okusno kosilo v domači gostilni Zatolmin. Po kosilu bomo opravili še počasen sprehod do Tolminskih korit.


S Hudičevega mostu, ki se pne 60 m visoko nad reko Tolminko bomo uživali ob opazovanju nedotaknjene narave in nekaterih naravnih znamenitosti. Z mostu bomo videli prekrasna Tolminska korita, ki so tudi najnižja točka Triglavskega narodnega parka. Pri povratku si bomo privoščili popoldansko kavico.


Opomba: udeležba na sprehodu do cerkvice svetega Duha in sprehod do Hudičevega mostu je na lastno odgovornost. Med 17.00 in 17.30 uro je odhod proti Ljubljani, kamor bomo prispeli ob 19.30. Izlet je planiral in poskrbel za natančen opis poti JOŽE ROMŠEK, dolgoletni član našega društva. Cena izleta: prevoz, kosilo (brez pijače), vstopnina: 35,00 eur – za člane DSAP in Kluba Korošcev Ljubljana.


Zaradi zelo ozke ceste od Tolmina na Javorco, je tja možen prevoz samo z avtobusom do 20 sedežev. Prijave, na razpolago so samo še trije sedeži, zato pohitite s prijavami, zbiramo do četrtka, 23. maja na e-mail: lovro.sodja@guest.arnes.si.


Naknadno prijavljeni za izlet boste prispevek v višini 35 eurov lahko plačali na avtobusu.


DOLGOROČNA VREMENSKA NAPOVED NAPOVEDUJE V PONEDELJEK SONČNO VREME!


Lep pozdrav!


Za DSAP:


Lovro Sodja, predsednik

5 views

Recent Posts

See All
bottom of page