top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

VABILO na 2. KOROŠKI KULINARIČNI PIKNIK

na pikniškem prostoru Skaručna, blizu Vodic, v soboto 25. maja 2019 ob 10.30 uri


Vabimo vas na pikniški prostor Skaručna v gozdičku ob avtocesti Vodice-Ljubljana (prijavljeni boste prejeli načrt pikniškega prostora).


Na pikniku bo najprej kratko izobraževanje o pripravi in peki žrebičkovih stekov in o kulinarični vrednosti konjskega mesa in izdelkov (dr. Drago Kompan, dr. Klemen Potočnik in dr. Slavko Čepin - Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani). Predavatelji nam bodo zaupali, kako in koliko časa mora zoreti meso (kakršnega v ta namen že zorimo), kako pripravimo steke za peko, katere začimbe so primerne, kakšno je primerno grelno sredstvo, kako vroča mora biti grelna površina, pa tudi koliko traja čas peke za zelo surovo pečen, srednje surovo pečen, srednje pečen in prepečen stek.


Tako kot lani, bomo tudi letos poskrbeli za ekološki pribor: krožnike, jedilni pribor in kozarce. Dopoldansko lakoto bomo tešili s konjskimi hrenovkami in pravim koroškim rženim kruhom s kmetije na Koroškem.


Ob pečenih žrebičkovih steakih in še kakšno posebnostjo iz iste surovine bomo imeli na razpolago zelenjavo (paprika, čebula, paradižnik in še kaj). Pri pripravi zelenjave računamo tudi na vašo pomoč, saj bo tako res sveže pripravljena.


K dobremu steku gre tudi dobra kapljica. Ker bomo pripravljali in uživali rdeče meso, gre k rdečemu mesu praviloma rdeče vino. Na voljo bo tudi koroški mošt in belo vino.


Tako kot lani, si boste lahko postregli z odličnim točenim kvasnim pivom ADAM RAVBAR iz soda (Ta pivovarna je bila prva privatna pivovarna in pivnica v nekdanji Jugoslaviji). Tudi kaj močnejšega se bo našlo na začetku, še posebej pa ob koncu, da bo prebava »štimala«. Poskrbljeno bo tudi za pijačo za otroke in za tiste, ki ne pijete alkohola.


Kaj pa sladica? Tudi letos želimo, da bi podobno kot lani imeli ob zaključku druženja FESTIVAL ŠTRUDLOV, zato prosimo naše članice in člane, da tudi letos prispevate »SVOJ POSEBEN ŠTRUDEL« in ga prinesete s seboj. Lani smo jih imeli na razpolago 13 (trinajst) in bil je res užitek okušati jih in primerjati med seboj.


Prosimo, če se javite Miri (Mira.vidmar@gmail.com) vsi, ki boste prispevali štrudel, da bomo naredili seznam, in sicer: kdo ga je spekel in iz česa je (npr. jabolčni, borovničev …).


Letos se nam bodo pridružili tudi koroški Slovenci iz Avstrije, s katerimi smo se družili in spoznali v Šentjanžu v Rožu ob praznovanju jubilejne 25. Koroške kuharije.


Prispevek vsakega udeleženca, ki ima plačano klubsko članarino v višini 20,00 €, za hrano, pijačo in kulturni program znaša 20,00 €.


PRIJAVE:


Ker je letos veliko zanimanja za piknik in bomo lahko sprejeli največ 70 udeležencev, bodo prijave udeležencev sprejete in potrjene glede na vrstni red prijav (tudi zato samo po e-pošti), in sicer Dragu Kompanu (drago.kompan@gmail.com). Prijave so možne do zasedenosti oziroma najpozneje do 15.5.2019 do 21.00 ure.


Bo 2. Koroški kulinarični piknik popestrila tudi kakšna narodna noša? Seveda bo! Morda si jo nadenete tudi vi?


Predsednik Kluba Korošcev Ljubljana:


Mag. Janko Arah


Vodja projekta Koroški kulinarični piknik:


dr. Drago Kompan


Vodja kulinarične sekcije »Koroška kuharija« KKL:


Doroteja Omahen

4 views
bottom of page