top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na drugo letošnjo okroglo mizo

Spoštovani člani KKL-a,


vabim vas na drugo letošnjo okroglo mizo, ki bo

v ?etrtek, dne 5. februarja 2015 ob 19.00 uri (OB SEDMIH) v

v kavarni KAVA-ČAJ - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana,

(najbližje parkirišče: parkirna hiša Kozolec, vhod z Dvorakove ulice)


na kateri se nam bo tokrat predstavila prof. dr. Berta Jereb s svojo zadnjo knjigo MOJI ČASI, KRAJI IN LJUDJE, ki je leta 2014 izšla pri Mohorjevi družbi Celje. Z nami bo tudi urednica naše najstarejše založbe na Slovenskem Alenka Veber.


Prof. dr. Berta Jereb (1925) je opravila pionirsko delo med radioterapevti v pediatriji. Številni rezultati njenih študij so vplivali na nove pristope pri zdravljenju otroških rakavih bolezni. V Sloveniji je začela s študijo o kasnih posledicah zdravljenja raka pri otrocih. Njeno strokovno delo je zelo odmevno in Jerebova je med najbolj pogosto citiranimi slovenskimi zdravniki v svetu.


Leta 1996 je ustanovila ustanovo Mali vitez, katere namen je:

- pospeševati raziskave poznih učinkov zdravljenja raka pri otrocih, da bi jih zdravili s čim manj škodljivimi posledicami;

- ozdravljenim blažiti posledice zdravljenja, jim pomagati s tehničnimi pripomočki in jih podpirati, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno svojim sposobnostim;

- nuditi psihološko in medicinsko pomoč in rehabilitacijo, tudi skupinsko, občasno v sanatorijih, toplicah in podobno.


Leta 2010 je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla njena knjiga Moje bajže, leta 2012 pa Mali vitez: otroci, ki so preboleli raka.


Moji časi, kraji in ljudje je prof. dr. Berta Jereb naslovila pisanje, ki se na njeno prejšnjo knjigo deloma navezuje, deloma pa jo dopolnjuje. V čase pred drugo svetovno vojno in med njo se v teh zapisih ne vrača več. Za boljše razumevanje je dobro prebrati obe deli v zaporedju, kot sta napisani. Verjetno si ju je avtorica tako tudi zamislila. Drugo besedilo v veliki meri posveča svojemu poklicnemu življenju na področju onkologije in s tem v zvezi obujanju spominov na velemesta in ljudi, s katerimi se je na svoji zanimivi življenjski poti srečevala. Ker je bila zadnji dve desetletji precej aktivna tudi v javnem in političnem življenju, zadnji del knjige namenja svoji lastni kritični presoji stanja v slovenskem zdravstvu. V poklicnem pa tudi osebnem življenju avtorico zaznamujejo radovednost, predanost in iskrenost. Upornost in trma pa šele, kadar ji kdo stopi na pot. Svojih odhodov v tujino ni nikoli obžalovala, saj na več mestih pripomni, da so jo na strokovnem področju v tujini prijazneje sprejemali kot doma. To bridkost omilijo le zapisi o plodnem sodelovanju z nekaterimi (a izstopajočimi) strokovnjakinjami na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.


Po pogovoru, kjer boste lahko kakšno vprašanje zastavili tudi gostje, vam bodo knjige prof. dr. Berte Jereb tudi na voljo.


Ljubljana, dne 26.1.2015


Predsednik KKL:

Janko Arah

0 views

Recent Posts

See All
bottom of page