top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na izlet na Dolenjsko

Klub Korošcev Ljubljana 1111 Ljubljana, Večna pot 11 Tel.: 01 256 17 23 Fax: 01 256 17 24 Račun pri A banki, d.d., Ljubljana št.: 05100-8010444952


Izlet na Dolenjsko v soboto, dne 26.05.2007

Odhod ob 8:00 iz Ljubljane, z avtobusom, s Kongresnega trga

Vožnja do Trebnjega .


9:00 - 10:00 Ogled galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

in nadaljevanje poti proti Mirni. Na Mirni si bomo ogledali grad - »Spečo lepotico« pod vodstvom Dr. Marka Marina, neutrudnega »graščaka«, ki že več desetletij obnavlja grad.


10:30- 12:00 torej sprehod do gradu na hribčk nad Mirno in ogled gradu (cca 15 minut peš hoje)

Grad Mirna - Speča lepotica stoji na griču severozahodno od Mirne. Grad je prvič omenjen že l. 1165, vendar pa novejše raziskave kažejo, da ima grad svoje zametke že iz časa rimske civilizacije. Grad je bil v srednjem veku močna postojanka tako gospodarska kot politična. Njegovi lastniki so se hitro menjavali. Prvi lastnik je bil koroški vojvoda Ulrik, ki ga je l. 1250 predal oglejskim patriarhom, ti pa so sem namestili svoje fevdnike Mirnske gospode. Po petsto letih se politična in gospodarska moč gradu dvigne do evropske veljave samo še v 17. stoletju kot dedina kranjskega deželnega glavarja, ki nekdanjo grajsko srednjeveško utrdbo spremeni v renesančno palačo. L.1435 so bili njegovi lastniki grofje Celjski, od l. 1456 dalje pa Habsburžani. Grad je bil razdejan v kmečkih uporih l. 1515, ko je bil lastnik gradu Janez Turjaški. Imel je tudi mogočno obrambno obzidje s strelnimi linami in obrambnimi stolpi, vendar je bilo požgano v 2. svet. vojni. Grad se v zadnjih letih temeljito obnavlja, pod vodstvom prof. dr. Marka Marin. 12:00 - nadaljevanje vožnje mimo Doba, Šentruperta, proti Mokronogu in v hribe do posestva »Pule« na Drečjem vrhu. (www.pule.si) 13:15 voden ogled posestva, ki traja ca 30 minut, kosilo na posestvu. Brez družbe ni srečanja. Brez srečanja ni dogodka,…. so zapisali avtorji spletne strani o posestvu… Posestvo Pule je prava izbira za vse, ki zahtevajo več in pričakujejo vrhunskost. Tu pogosto gostijo skupine poslovnežev, ki si po poslovnem srečanju radi privoščijo vrhunsko gurmansko doživetje. Idilično posestvo je tudi odličen kraj za slavnostne poročne obrede in nepozabna poročna slavja ter druge obletnice, za obujanje prijetnih spominov. Posestvo Pule je odličen prikaz ohranjene slovenske etnografske dediščine. Prenova domačije iz 17. stoletja je potekala v skladu z ohranjenimi arhivskimi, fotografskimi in ustnimi viri ter po vzorih okoliške stavbne dediščine. Obnovitvena dela so vključevala tudi uporabo veščin tradicionalnih obrti, kot so slamokrovstvo, tesarstvo, mizarstvo, kovaštvo, krovstvo, kamnoseštvo, pečarstvo…Posestvo je odprto od lanskega leta in je predstavlja model vrhunskega turizma na deželi. Na Posestvu Pule je pet ekskluzivnih lesenih hiš, ki nosijo imena žensk, ki so zaznamovale rod družine Anderlič. Vse suite so vrhunsko opremljene. Izbrani, naravni materiali in unikatna izdelava dajejo hišam osebni pečat, prijetno počutje pa zagotavlja sodobna internetna oprema ob dišečem lesu v kaminu.

13:50 - 15:30 Kosilo na posestvu »Pule« , privoščili si bomo hišno specialiteto »Govedina po cesarsko«.


15:30 - 16:00 smo spet na poti od Mokronoga preko Šmarjških toplic do Kostanjevice na Krki.

15:30 - 17:30 Obisk galerije Božidarja Jakca in ogled posameznih zbirk glede na interese udeležencev in pa sprehod po parku med skulpturami forma vive.

Kostanjevica na Krki, s starim mestnim jedrom na umetnem otoku v meandru reke Krke, v podnožju Gorjancev, je bila omenjena prvič 1220. kot sedež župnije. Svoje mestne pravice pa je dobila leta 1252. Mestna struktura z dvema ulicama se je ohranila vse do danes, ko je kraj razglašen za kulturni spomenik. Zaradi pogostih poplav se je mesteca oprijelo ime "dolenjske Benetke". Na Benetke pa asociira tudi vrsta kulturnih spomenikov in umetniških zbirk, ki si jih obiskovalci v Kostanjevici lahko ogledajo. Tudi mi si jih bomo brez dvoma nekaj vtisnili v spomin.


Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici hrani in prezentira likovna dela umetnosti 20. stoletja. S stalnimi zbirkami se v njej predstavljajo slovenski umetniki: Božidar Jakac, France in Tone Kralj, France Gorše, Jože Gorjup, Zoran Didek, Janez Boljka in Bogdan Borčić. V okviru te galerije deluje Gorjupova galerija, z mednarodno zbirko sodobne umetnosti. Na ogled je tudi Pleterska zbirka evropskih mojstrov. Z začasnimi razstavami se predstavljajo sodobni slovenski in tuji umetniki. Galerija prireja mednarodni kiparski simpozij Forma viva.


17: 30 Odhod do vhoda v Kostanjeviško jamo in voden ogled jame.

Kostanjeviška jama leži ob vznožju Gorjancev, ki jih označuje razgiban kraški teren s krednimi apnenci. Leta 1937 so narasle vode predrle sedanji vhod in tedaj se je jama praktično sama odprla okoliškim prebivalcem. Leta 1971 so v jami uredili električno razsvetljavo in uredili 300 m poti za organizirani turistični ogled. Padavinske vode, podzemni vodni tokovi in tektonski premiki so skozi tisočletja tu ustvarjali prečudovite sigaste tvorbe pravljičnih oblik. Poti po jami so urejene tako, da so primerne za vse obiskovalce, voden ogled jame s strokovno razlago traja 40 minut. V jami je ves čas konstantna temperatura 12 ° C.


19:15 Vožnja iz Kostanjevice proti Novemu mestu, po poti preko Šentjerneja in Rateža , skozi Novo mesto, čez stari most in Stari trg proti Bršljinu.


20:15 Večerja v Gostilni Puglej pod Trško Goro.


Po večerji, predvidoma ob 21:30 povratek udeležencev v Ljubljano

Cena izleta za člane KKL je 25 €, za nečlane 35 € in vključuje prevoz, vstopnine v galerije in jamo, kosilo in večerjo.


Prijave po telefonu, faxu, e-pošti na sedež društva.

4 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page