top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na odprtje fotografske razstave

dr. Nežika Petrič


ODKRIVANJE V ISKANJU


Vljudno Vas vabimo na odprtje fotografske razstave, ki bo

v sredo, 7. novembra 2007, ob 18. uri v Kregarjevem atriju

Zavoda sv. Stanislava, Štula 23, Ljubljana Šentvid.


Dr. Nežika Petrič je mnogostranska oseba, ki je v življenju ob znanstvenem proučevanju fiziologije v živalskih sistemih spoznavala fotografijo in se ji navsezadnje s čarom posvetila. V začetnih desetletjih izuma fotografije je umetnica Julia Margaret Cameron bržkone doživljala podobne občutke kot dr. Nežka Petrič ob odkrivanju foto-grafije, ko je zapisala: »Hrepenela sem po tem, da bi mogla zadržati sleherno lepoto, ki mi pride pred oči, in naposled se mi je to hrepenenje izpolnilo.«


Iskanje je pomembno in nepogrešljivo v življenju. Človek išče način izražanja sebe, išče svoj lastni smisel, išče globine svojega bitja in okolice, ki ga obkroža in določa. Skozi fotografije Nežka Petrič išče pot v globino življenjskih procesov s približevanjem objekta v najneznatnejše detajle, ki ob drugem pogledu navsezadnje le izdajo nepro-stovoljne skulpture narave, čudežne in očarljive. Pokrajina tako kot detajli skozi foto-grafski pogled odkriva skrite razsežnosti in običajnemu pogledu skrito kompozicijo. Življenje sámo v očeh fotografa ni prava stvarnost, ampak je sam tisti, ki vdihuje življenje skalam in koreninam. Iskanje je bistveni fotografski proces dr. Nežke Petrič – v njem raziskuje oblike, ljudi, pokrajino, vedno pa tudi sebe. Tako deluje kot nekdaj trubadurji, ki že v pomenu besede »trobar« izražajo iskanje. Poezija in umetnost foto-grafije obe poznata odprto in zaprto iskanje in ko to prevedemo v fotografski izraz dr. Nežke Petrič, ugotovimo skladnost hermetičnega s podobami v detajlih skritih oblik in skladnost odprtega, trobar clar, s podobami odprtih obrazov na portretih.


Iskanje se ob ustvarjanju dr. Nežke Petrič odvija na poti – na poti po svetu in na poti skozi življenje. Na svoji poti oblike prevaja v metafore iskanja samega in se kot njene portretirane dame vprašuje – sem iščoča, najdena ali skrivajoča se?


Ana Škrlep


Nežika Petrič se je rodila leta 1966 v Slovenj Gradcu. Že v osnovni šoli Prevalje je bila aktivna članica fotografskega krožka in si tam nabirala prva znanja in izkušnje o fotografiji. Študij živinoreje je končala na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Želja po znanju jo je vodila na državni kmetijski inštitut za živinorejo Mariensee v Nemčiji, kjer je raziskovala na področju endokrinologije živalskih sistemov in na Univerzi v Göttingenu tudi doktorirala. Fotografija jo je vedno spremljala, v zadnjih letih pa se ji v prostem času vse bolj intenzivno posveča. Svojo prvo samostojno razstavo je postavila v letu 2006 v Stopniščni galeriji Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete.


Tokrat se nam dr. Nežika Petrič predstavlja s ciklom fotografij, ki so v večini primerov nastale na poteh po Norveški, Švedski in Finski.


Naslov: dr. Nežika Petrič, Pot k ribniku 26, 1000 Ljubljana, GSM: 031 719 495, nezika.petric@bfro.uni-lj.si



Umetnico in njene fotografije bo predstavila umetnostna zgodovinarka Ana Škrlep, glasbeni del večera pa bodo oblikovali učenci glasbene šole.


Razstava bo odprta do 1. decembra 2007.

Ogled razstave je možen vsak dan med 8. in 18. uro, tudi ob sobotah in nedeljah.


Galerija Staneta Kregarja

Zavod sv. Stanislava

Štula 23, Šentvid


Izdelava fotografij: FotoFormat

Hvala Foto klubu Anton Ažbe Škofja Loka

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page