top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na okroglo mizo, v četrtek, dne 1. februarja 2018 ob 18.00 uri (OB ŠESTIH)

Spoštovani člani KKL-a,



vabim vas na prvo letošnjo okroglo mizo, ki bo


v četrtek, dne 1. februarja 2018 ob 18.00 uri (OB ŠESTIH) v


v kavarni »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana,


(najbližje parkirišče: parkirna hiša Kozolec, vhod z Dvorakove ulice)




na kateri se nam bo tokrat predstavil NUŽEJ TOLMAJER.


Nužeju Tolmajerju sojenice niso bile naklonjene, saj se je rodil leta 1942 v nemškem taborišču, kamor so njegovo družino pregnali kot še okrog tristo slovenskih družin s Koroške. Oče je bil že pred tem mobiliziran v nemško vojsko in se je domov na Radiše vrnil šele nekaj let po vojni. Doma so veliko prepevali in Nužej je že leta 1951 nastopil na odru v opereti Miklavž prihaja. Skoraj štirideset let je bil tajnik Krščanske kulturne zveze v Celovcu in brez njegove angažiranosti bi bilo marsikaj iz življenja koroških Slovencev za vedno pozabljeno. Eno njegovih najpomembnejših del je obnova Drabosnjakove domačije na Kostanjah nad Vrbskim jezerom s postavitvijo stalne etnološke zbirke. Prav pred kratkim pa je na svojih Radišah predstavil knjigo in CD Tiha zemlja. Pesemsko izročilo iz Radiš in okolice.


Slovensko etnološko društvo mu je lansko leto za “aktiviranje, zbiranje, realizacijo in kontinuirano delo pri ohranjanju koroške kulturne in etnološke dediščine” podelilo Murkovo listino in v utemeljitvi je komisija zapisala:


“Nužej Tolmajer, priznan kulturni delavec na Koroškem, je bil tajnik Narodnega sveta koroških Slovencev in Krščanske kulturne zveze, ki ju je sooblikoval v zgledni in prepoznavni kulturni središči. Predsedoval pa je še Narodopisnemu inštitutu Urban Jarnik v Celovcu. V teh vlogah pa ni bil le »upravni delavec«, ampak prva gonilna sila pri ohranjanju koroške kulturne dediščine. Z vso zavzetostjo je nadaljeval zastavljeno delo dr. Franceta Cigana pri zbiranju koroških ljudskih pesmi. Te danes hrani tudi Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU v Ljubljani. Vedno se je zavzemal za odprto sodelovanje z vsemi. V sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo je bil sopobudnik Koroških kulturnih dnevov. Delal je z mladimi v gledaliških in lutkovnih skupinah, se ukvarjal z glasbo. Bil pa je tudi snovatelj kulturnih povezav s Slovenci v Italiji. Velik je njegov prispevek pri aktivizaciji publicistične dejavnosti v etnološkem oddelku Krščanske kulturne zveze. Z vso tenkočutnostjo še vedno spremlja vsa kulturna prizadevanja koroških Slovencev. Njegovo bogato delo je opazila tudi država Avstrija, ki mu je podelila zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo. Njegovo delo sta vodila skrb in ljubezen do ljudskega izročila in do bogate kulturne dediščine Koroških Slovencev.”


Ljubljana, dne 19.1.2018



Predsednik KKL:


Janko Arah



LETOŠNJI JUBILEJNI 25 KOROŠKI VEČER S PLESOM BO V SOBOTO, DNE 10. MARCA 2018 (drugo soboto v mesecu marcu) V HOTELU LEV. Vsi člani KKL ste prijazno vabljeni na to naše doslej zelo uspešno društveno srečanje.

1 view

Recent Posts

See All
bottom of page