top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vabilo na redno mesečno srečanje, ki bo v četrtek, 8. novembra 2012 ob 19.00 uri

Spoštovani člani KKL-a!


Vabim vas na redno mesečno srečanje, ki bo:


v četrtek, 8. novembra 2012 ob 19.00 uri v


v kavarni "KAVA-ČAJ" - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana.


Na srečanju, ki bo uvod v prihajajoče Martinovo, nam bodo KLEKLJARICE IZ ČRNE NA KOROŠKEM predstavile svoje izdelke, ČRNJANSKI HARMONIKARJI bodo zaigrali nekaj skladb, kuharski mojster PETER LENČE iz gostilne PRI ŠKRUBIJU pa bo za nas pripravil iz koroške kuhinje poznane KLOCAVE NUDLNE.


KLEKLARICE IZ ČRNE NA KOROŠKEM


Letos so praznovale petnajst-letnico delovanja. Klekljanje je tradicionalno doma v Idriji in okolici, na Koroško pa je prišlo iz Železnikov, ko je Marija Apohal prva začela s poučevanjem klekljanja na Koroškem.


Na Prevaljah je bilo leta 2004 ustanovljeno Društvo klekljaric Koroške, ki šteje več kot 130 članic, ki se združujejo po društvenih sekcijah v različnih krajih Mežiške doline. V črnjanski sekciji je 10 članic, ki vsako leto na različnih razstavah prikažejo svoje celoletno delo. Pri tem pa poudarjajo, da klekljana čipka ni le bel prtiček, temveč lahko postane umetnost, ko vanjo vključiš še druge ustvarjalne tehnike, kot sta fuzija slikarstva in čipke.


Na našem srečanju nam bodo na razstavi prikazale delček svojih prečudovitih izdelkov (nekatere od teh bo mogoče tudi kupiti), prav tako si bomo ogledali tudi potek klekljanja.


Poleg tega, da rade klekljajo, nam bodo postregle z domačimi sladkimi dobrotami, ki jih zmeraj pripravijo za svoje obiskovalce.


Njihov moto je: KOROŠCI SMO ZMEROM ZA MUŠTER BILI...


ČRNJANSKI HARMONIKARJI


Črnjanski harmonikarji so ljubiteljska glasbena skupina, ki deluje že štirinajst let. Orkester harmonik sestavlja sedem harmonikarjev. Nekaj članov si je nabiralo glasbene izkušnje v glasbeni šoli Roberta Goličnika, nekateri pa so samouki. Ime skupine izhaja iz kraja Črna na Koroškem, delujejo v okviru kulturnega društva (KUD) Franc Piko. Posneli in izdali so kaseto, ki nosi naslov S harmoniko po vasi in zgoščenko Deset veselih let. Nastopajo povsod po Sloveniji, pot pa jih zanese tudi preko slovenskih meja. Svoje koncerte popestrijo še s skeči in posebnim programom. Za piko na i pa poskrbijo s tradicionalnim Božično-novoletnim koncertom v Črni, na katerega povabijo znane ansamble iz Slovenije in tujine.


Črnjanski harmonikarji so tudi veliki športni navdušenci in zvesto spremljajo Črnjanko Tino Maze. Še posebej so ponosni, da jo lahko s svojo pesmijo počastijo na raznih sprejemih in se z njo veselijo njenih uspehov.


Moto harmonikarjev je: KDO POJE, NE MISLI SLABO, KDOR IGRA, PA ŠE MANJ...


Zato pridite na srečanje, da pozabimo na vsakdanje zadeve in da ob domači glasbi črnjanskih harmonikarjev pred Martinovim še zaplešemo in se poveselimo...


Kuharski mojster gostilne Pri Škrubiju, PETER LENČE


Peter je lastnik ene najbolj nenavadnih slovenskih gostiln, ki je na seznamu najzanimivejših gostiln v Sloveniji v letu 2013. Peter v svoji gostilni poskrbi za vse, kuha, postreže in zabava. Kdor najde k njemu v Podpeco (Črna na Koroškem), ni prišel po naključju, zato ne sme priti zaman. Jedi, ki jih pripravi, so po dogovoru iz stare koroške kuhinje, recepti iz starih kuharskih bukev in raznih potovanj.


Tokrat nam bo Peter pripravil polnjene testene žepke, polnjene s suhimi hruškami in prelite z ocvirki ali z rozinami, za sladico - po domače KLOCAVE NUDLNE.

Predsednik: Janko Arah

0 views

Recent Posts

See All
bottom of page