top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vsa ustvarjalnost izvira iz erotike!

Majska okrogla miza KKL je bila v eni najeminentnejših ustanov v Sloveniji, v Cankarjevem domu v Ljubljani. V njihovi galeriji smo si ogledali najeminentnejšo razstavo Ivana Meštrovića, kiparja-velikana, ki v ospredje postavlja telesnost in erotiko v kiparstvu.


Ivan Meštrović, »največji kiparski fenomen«, kot mu je že med študijem polaskal starosta modernega kiparstva in največji kipar na svetu Auguste Rodin, je svoja dela trajno vpisal v kolektivni spomin jugoslovanskih narodov, ustvarjalna pot pa ga je vodila tudi v Evropo in Ameriko. Razstavljenih je bilo okoli petdeset skulptur in risb iz javnih in zasebnih zbirk.


V Cankarjevem domu so petintrideset let po prvi razstavi Meštrovićevih manjših plastik pripravili nov pogled na njegova genialna dela, v izvrstni postavitvi arhitekta Filipa Beusana in z diskretnim menjavanjem osvetlitve.


Premierna predstavitev razstave je bila v zagrebški Gliptoteki in je bila veličastna, saj so v Meštrovićevem opusu do zdaj le redko obravnavali pomen golega telesa.


Z Dunaja, kjer je doživel prve uspehe, so pripeljali najpomembnejše skulpture, med njimi sloviti Vodnjak življenja - uživali smo ob njem in vseh drugih mojstrskih skulpturah.


Človeško telo je Meštrovićev glavni vir ustvarjalnega navdiha. Ne glede na slogovno opredelitev in širši tematski okvir je kipar raziskoval misterij telesa. Telesnost in erotika v kiparstvu sta izrazit segment njegovega celotnega opusa ... Meštrović je ustvarjal za večnost!


»Erotična skulptura Ivana Meštrovića ima samo dve komponenti - golo žensko in golo moško telo, kar lahko iz korpusa njegovih umetniških del razberemo kot ideološki okvir, zgodovinsko perspektivo, poetiko in utopijo, vnašal je novo, sodobno psihologijo«, je napisala o njem Svetlana Slapšak.


Sin Ivana Meštrovića, dr. Mate Meštrović, o očetu: »Ivan Meštrović je bil večkrat zaljubljen. Njegova slava je pritegnila pozornost in zanimanje žensk. Bil je zelo sramežljiv in je to kompenziral s svojimi kipi, skozi svojo ustvarjalnost je izražal zanos Erosa.«


V prvem preddverju Cankarjevega doma je gostovala sočasno še ena razstava: Meštrović – Plečnik. Ivan Meštrović in Jože Plečnik: kipar in arhitekt, sta izhajala iz skromnih razmer bivše monarhije, oba sta študirala na Dunaju in sta bila člana umetniškega združenja Secesija, sodelovala sta in bila dolgoletna prijatelja...


Meštrovičevi monumentalni kipi so povsod po svetu:


Strossmayerjev spomenik v Zagrebu,


Spomenik Indijancem v Chichagu,,


Spomenik Ninskemu v Splitu...


Korošci in prijatelji Koroške smo se napili lepot v kamnu, izklesanih silovitosti teles, zastrte erotike... ob odličnem vodenju.


Nepozaben večer se je nadaljeval ob moštu in koroških dobrotah!


Krka je bila generalna pokroviteljica razstave: »Telesnost in erotika v kiparstvu«, zato sem zelo ponosna, da je moja ideja zaživela kot umetniški biser v dejavnosti KKL.


Pohvale so kar deževale.


Hvala vsem!

14 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page