top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Vzhodna Srbija in Dan mladosti med Beogradom in Donavo

SEKCIJA AVANTURISTOV KLUBA KOROŠCEV LJUBLJANA VABI NA UŽITEK Z IMENOM:

VZHODNA SRBIJA in Dan mladosti med Beogradom in Donavo

Beograd, Donji Milanovac, Kladovo, Negotin, Bor in Zaječar

22. - 27.5.2012


PROGRAM:

1.dan - torek, 22. maj; Ljubljana-Beograd

Zgodnji odhod (ob 4. uri) in vožnja do BG, namestitev v hotelu, sprejem v Nacionalni turistični organizaciji Srbije na ulici Čika Ljubina, ogled Muzeja Nikole Tesle in začetek spoznavanja Beograda z lokalnim vodičem, ki nas bo spremljal v času našega dvodnevnega bivanja v Beogradu. Konak kneginje Ljubice... VEČERJA v 1 od legendarnih restavracij na Skadarliji. Prenočišče v hotelu NEVSKI.


2.dan - sreda, 23. maj; Beograd Celodnevni ogled mesta

Spoznali bomo Košutnjak, Topčider in Dedinje ter si ogledali znamenitosti kot: Hiša cvetja, Beli dvor - kraljevi kompleks, kjer prebiva družina Kara?or?evi?, Jovankino hišo, Hišo cvetja, kjer počiva maršal Tito, pa hram Svetega Save, 3. največjo pravoslavno cerkev na svetu. KOSILO na ADI CIGANLIJI. Sprehodili se bomo po Knez Mihajlovi ulici in Kalemegdanu (Trg Republike, Spomenik Knezu Mihajlu, Narodno gledališče, Narodni muzej, Srbska akademija znanosti in umetnosti, Študentski trg, Etnografski muzej, Kalemegdanska trdnjava), ter se za užitek razgleda ustavili v kavarni z razgledno teraso in občudovali osupljivi razgled na sotočje Donave in Save. Prosto za samostojna razkrivanja mesta. VEČERJA na enem od popularnih splavov na Donavi. Hotel Nevski.


3.dan - četrtek, 24. maj; Beograd - Kladovo

Odhod iz Beograda in vožnja po ?erdapski magistrali. Postanek v Golubcu, kjer je Donava najširša (6,5 km), takoj za golubačko trdnjavo pa se zoži na nek sto metrov in zdrkne v ?erdapsko sotesko. Na romunski strani nas pozdravijo južni obronki Karpatov, mi pa pod Homoljsko planino (700 m) potujemo do Donjeg Milanovca in se vkrcamo na ladjo ter začnemo 4 urno popotovanje skozi ?erdapski fjord na spoznavanje Železnih vrat, Decebala (štirideset metrski kip glave kralja Decebala, ki je vklesan v steno nad strugo reke), samostana Mrakonia (oba na romunski strani) in Trajanove table. KOSILO - na ladji. Po ladijski vožnji nadaljujemo pot do Lepenskega vira in ogled arheološkega nahajališča. Vožnja do Kladova in namestitev v hotel AQUASTAR. Večerja in prenočišče.


4.dan - petek, 25. maj; DAN MLADOSTI: Kladovo - Negotin - Rajaške pimnice

Po zajtrku ogled HE ?erdap I., potem vožnja proti Negotinu. Postanek pri HE ?erdap II., nato spoznavanje Negotina (med drugim tudi hiše Stevana Mokrinjca, znanega srbskega skladatelja in dirigenta), kosilo in vožnja do vasice Rajac tik bolgarske meje. Nastanitev v PRIVATNIH SOBAH (hotelov tam ni), nato odhod do Rajačkih pimnic (pivnic), ki čakajo na sprejem v seznam Unescove kulturne dediščine. Etno obarvan večer s tipično hrano, folkloro in glasbo. Ne bomo spregledali DNEVA MLADOSTI (ne pozabite rutice in kape!!!).


dan - sobota, 26. maj; Rajac - Negotin - Bor - Zaječar - Gamzigrad - Beograd

Po zajtrku vožnja skozi Timoško krajino do Bora, ogled mestnih znamenitosti in obisk vidikovca nad starim površinskim kopom - največje umetno izkopane luknje v Evropi, v okviru rudnika bakra. Vožnja do Zaječara, z bogato preteklostjo, kjer se zrcalijo srbski, vlaški in bolgarski vplivi ter Gamzigrada (kosilo). Sledi obisk izjemnega arheološkega spomenika iz UNESCO-vega seznama svetovne kulturne dediščine - Felix Romulijane. Povratek v Beograd, oz. Zemun in prenočišče v hotelu Zlatnik. Večerja na poti.


5.Dan - nedelja, 27. maj; Beograd - Ljubljana

Po zajtrku prosto do odhoda ali ogled beograjskega bolšjaka in ob 13. uri odhod proti Sloveniji. Kosilo v odlični restavraciji JELEN, v Donjii Vrbi pri Slavonskem Brodu. Večerni prihod v Ljubljano.


CENA:

515 EUR za člane KKL, ob minimalni udeležbi 30 oseb

600 EUR za nečlane KKL


CENA zajema:

Prevoz z avtobusom, vse vstopnine in oglede po programu, lokalne vodiče, večerjo na Skadarliji, večerjo na splavu v Beogradu, kosilo na Adi Ciganliji, kosilo na ladji pri ogledu ?erdapske soteske, vse ostale večerje in kosila, etno obarvan večer v Rajačkih pimnicah, vodenje in organizacijo izleta.


PRVA HRANA - večerja v Beogradu. Zadnji kulinaričnu užitek - kosilo na poti v Ljubljano.


PRENOČIŠČA:

Hoteli v Beogradu: Hotel NEVSKI 4 zvezdice, nov hotel v starem delu mesta, blizu Knez Mihajlove ulice, Skadarlije in Kalemegdana. Zadnjo noč prespimo v odličnem hotelu ZLATNIK v Zemunu, s 5 zvezdicami. Hotel v Kladovu (250 km od Beograda): hotel AQUASTAR ob Donavi, 4 zvezdice. Prenočišče v Rajcu - privatne sobe, v tipičnih srbskih hišah, s srbsko gostoljubnostjo in odličnim zajtrom.


POSEBNA DOŽIVETJA:

BEOGRAD - zaznava utripa mesta, ki je zaznamovalo Jugoslavijo, prav tako je tod doma DAN MLADOSTI, ki ga bomo seveda praznovali - zato ne pozabite na simbole, ki jih bomo uporabili na fešti v Rajaških pimnicah.

BEOGRAD - kosilo na Adi Ciganliji in večerji na splavu in na Skadarliji

Vožnja z ladjo po ?erdapskem fjordu.

Ogled hidrocentral: ?erdap I. in ?erdap II..

Lepenski vir ob Donavi (eno od prvih zaselkov v Evropi), arheološko nahajališče, s povsem novo, fascinantno postavitvijo.

Rajaške pimnice: 270 pivnic iz peščenca, lokaliteta, ki čaka na sprejem v Unescovo dediščino.

Bor in njegova zgodovinska dediščina vezana na rudna bogastva, predvsem baker.

Felix Romuliana - nekdanja vila cesarja Galerija, ki se je tod rodil. Veličasten spomenik rimskih imperatorjev, ostanki antične cesarske vile Felix Romuliane, znane po svojih mozaikih.


Na rob obiska Vzhodne Srbije

Ob bolgarski in romunski meji, obkrožena z modro črto Donave in postlana v dolino reke Timok, počiva široka rodovitna dlan srbske zemlje. Vzhodna Srbija je kot učna ura zgodovine; z neolitskimi nahajališči iz časa 6.500 let pred našim štetjem, pretkana s kulturo carstev antike, Rima, Turčije in Srbije ter ozaljšana s spomeniki dediščine, ki jih je poleg kulture ustvarila narava in tradicija življenja. Planine, jezera, reke in številne "banje" (zdravilišča) so osnova turističnega užitka, ki ga v veliko simfonijo doživetja nezamenljivo krojijo ljudje. Kot da bi se bila tradicija gostoljubnosti iz teh krajev, srca Balkana, razlila čez meje in pljusknila tudi drugam. Obiskovalec je tod vedno dobrodošel gost. V prtljagi mora prinesti zgolj čas in odprtost za zgodbo življenja, ki je v Evropi že zdavnaj postala preteklost, tukaj pa jo še najdeš. Za človeka, ki išče novo izkušnjo in veliko doživetje, je vzhodna Srbija velika turistična zgodba, ki se včasih navzame celo pravljičnega in mističnega pridiha.


PREDPRIJAVA:


PREDPRIJAVE do sobote 10. marca 2012 na sedež kluba; tel. 01/256-17-23,


IZLET BOMO ORGANIZIRALI, ČE BO VSAJ 30 PREDPRIJAVLJENCEV!


Imejmo se fajn!

Renata Picej

13 views

Recent Posts

See All
bottom of page