top of page
  • Writer's pictureRenata Picej

Okrogla miza 8.6.2023

Z Blejsko Pletno na zahod! po vseh pravili EU! Lobiranje po Slovensko


O, ježešmarija! O, Marija in Jožef! O, moj bog!

Ne, razen boga nas ne reši nihče več, ker je to nemogoče. V četrtek, 8. junija, ko smo se v centru Ljubljane, na Cigaletovi ulici 8, zbrali v prostorih Združenja za zakonito lobiranje Slovenije in prisluhnili Mihaelu Ciglerju, ki je poskrbel za izjemno okroglo mizo, je znova postalo jasno, da v Sloveniji ne vemo niti kaj je demokracija, kaj država in sploh ne, kaj je lobiranje. In niti tega ne vemo, kako nas bosta Evropa in svet udarila v kratkem, kajti mi smo z našimi politiki, diplomati in strokovnjaki za vsakršno področje in tudi komuniciranje in lobiranje, daleč od evropske in svetovne demokratične aorte. Npr. z eno samo samcato administratorko na ministrstvu, zadolženo za energetsko prihodnost, ki sliši na ime vodikova energija! Pa to je samo ena stvar, a strašno važna za prihodnost, ko bomo morali pridobivati energijo brez toplogrednih plinov. Kje je še vse drugo?


Predsednik KKL, Janko Arah, in predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije, Mihael Cigler.



Slobeeeencelni in lobisti

Ko je prvi mož vlade začel kariero kot predsednik vlade (tisti, ki so mu všeč nutrije, pa verjetno kmalu tudi pižmovke in drugi po potrebi izbrani glodalci), je izjavil, da se z lobisti ne namerava sestajati. Seveda, razumljivo. Pozna slovensko specialnost – lobiranje za svoj žep. Lobiranje za svoje dobro! To pa je daleč od pravega lobističnega poslanstva – lobiranja za javno dobro. No, predsednik si je potem kmalu premislil!



Mihael Cigler in njegovo podjetje MC Public Affairs uspešno zastopa različna mednarodna podjetja in korporacije, javne ustanove in vladne agencije, mala in srednje velika podjetja ter nevladne organizacije oz. civilno družbo. Na podlagi dolgoletnih izkušenj pri vseh vrstah vprašanj regulativne politike, svojim partnerjem ponuja najboljše storitve na področju zakonodajnih in izvršilnih ter javnih zadev, investicijskih vprašanj, naložb in korporativnih komunikacij. To je torej nekaj drugega kot vplivanje na dohtarje za nakup postelj Kliničnega centra, pa stentov za žile, nenazadnje lobiranje v Hočah, kjer je šlo za najbolj

rodovitno zemljo...


Register lobistov Slovenije, ki ga vodi Komisija za preprečevanje korupcije na podlagi 14. alineje drugega odstavka 76. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ima 83 članov.


Združenje za zakonito lobiranje Slovenije s svojim delovanjem skrbi za razvoj lobistične stroke v Sloveniji s poudarkom na uveljavitvi kodeksa poklicne etike za lobiste in spremlja spremembe na področju dobrih praks in zakonodaje, sledeč vzornim primerom iz Evropske unije ter širše po vsem svetu. V nadaljevanju si prizadeva za postopno profesionalizacijo zakonitega lobiranja v Sloveniji po zgledu najbolj razvitih demokracij. Poleg tega je združenje tudi članica organizacije Public Affairs Community of Europe (PACE).


Foto: Metka Arah Foto: Drago Kompan


Lobist je človek, ki mu etika, morala in konsistentnost predstavjajo steber njegovega delovanja na nekem področju. Npr., ko smo že pri evropski politiki in članstvu v EU, na področju evropskih institucij in evropskih zakonodajnih procesov. Vedno s ciljem pred očmi, ki je zavezan javnemu dobru, Slovencem torej in našim življenjem.

Lobiranje po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) je torej delovanje lobistov, ki za interesne organizacije v javnem življenju izvajajo nejavno vplivanje na odločanje. Državnih organov, bank, organov lokalnih skupnosti, nosilcev javnih pooblastil pri obravnavi in sprejemanju predpisov in drugih splošnih aktov ter na odločanje državnih organov, razen tistih, ki so predmet sodnih in upravnih postopkov, postopkov, izvedenih po predpisih, ki urejajo javna naročila, in drugih postopkov, pri katerih se odloča o pravicah ali obveznostih posameznikov.




Ko nam je Cigler, ki je seveda Korošec - iz Prevalj, in deluje med Brusljem, Luksemburgom, Londonom in Slovenijo, razlagal, kaj vse lahko lobiranje prinese in to za dobro države in državljanov, smo samo poslušali. In tako dve uri, ki sta minili v trenutku, ker je bilo predavanje tekoče in zanimivo. Še predsednik je oživel in se prvi postavil v vrsto za penino; na začetku in na koncu!


Meni pa je po mislih jadralo dejstvo, za kaj vse so nas slovenski lobisti že spravili, ne samo, da so v Sloveniji poskrbeli, da ima pojem »lobiranje« negativen predznak, ampak tudi ob denar so nas spravili, s katerim so potem ustvarjali bančne zaloge na Kajmanski otokih, Cipru, v Panami,... in na svojih barkah gostili politike, gospodarstvenike in druge, ki si v urejeni demokraciji in pravi državi tega pač ne bi smeli dovoliti.


Se mi zdi, da sledimo razvitemu zahodu na poseben – pač slovenski način. V blejski pletni, ki smo jo splavili na točki G Savudrijske vale in zdaj hitimo veslati in obračati vesla čez celo Adrio do Sredozemlja in čez Atlantik, kamor bomo »na roke« priveslali ravno pravi čas, da bomo prisostvovali že propadu tehnologije pridobivanja vodikove energije in bo na pohodu že nekaj čisto novega. Tolažba je lahko v tem, da smo pletno do morja pripeljali po vseh pravilih, ki jih dovoljujejo zakoni Evropske unije. Vozili smo po predpisani hitrosti, s pravilno napumpanimi gumami, z elektičnim tovornjakom in smo do pičice natanko upoštevali prav vse. Samo paziti

bomo morali, da nas v okolici Palagruže ne bo potopila kakšna hitra in okretna falkuša s turisti iz Visa! Hrvati medtem, seveda skupaj z množico drugih, na zahod potujejo s hitrimi letali in se pripravljajo, da bodo pravi čas začeli z razvojem tehnologije, ki bodo zagotavljala njihov obstoj še čez 100 let.


No, in Nikola Tesla se je v nebesih nedavno zagotovo smehljal, ko so ob hrvaškem Dnevu državnosti Niagarski slapovi zažareli v barvah hrvaške šahovnice. Kdaj bi se česa podobnega spomnili Slovenci? In znali to tudi zlobirati? Pa še potem bi se najverjetneje slovensko zastavo zamenjalo z rusko...?


Dva Kavtičnika, pa še sorodnika povrhu. Je bilo pestro, saj smo zaključili okoli 23. ure.



Besedilo: Renata Picej; fotografije Renata Picej, Metka Arah in Drago Kompan

20 views

Recent Posts

See All
bottom of page