top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Zanimala nas je moderna umetnost

Četrtek, 6. oktobra


Oktobra sta nas zanimala slovenska moderna umetnost in mlado vino; prvo smo si ogledali na začetku meseca, drugo poskusili nekoliko pozneje.


V zadnjih letih smo se v klubu že dvakrat odločili obiskati Moderno galerijo, ki hrani največ slovenske umetnosti 20. stoletja. Prvič smo bili tam po obnovitvi prenovljene stavbe leta 2009, ko je bila na ogled tudi nepozabna razstava Zorana Mušiča, drugič pa sedaj, ko je bila odprta nova postavitev stalne razstave. Popeljal nas je dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar, dolgoletni ravnatelj današnjega Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in eden najboljših poznavalcev arhitekture Jožeta Plečnika. Postavitev stalne razstave moderne slovenske umetnosti je zahteven projekt, saj naj bi nazorno kronološko predstavila razvoj slikarstva, kiparstva, fotografije in videa v stoletju, v katerem so se na tem geografskem prostoru in posledično v umetnosti zgodile ogromne spremembe.


Krečič je v svoji oceni za Delo zapisal: �Nova postavitev stalne razstave v ljubljanski Moderni galeriji želi z nekaterimi novostmi v prijemih in nekaterimi resnično pomembnimi pridobitvami ponuditi različne poti k razumevanju umetniških procesov in dosežkov v slovenski umetnosti 20. stoletja, so zapisali v pojasnilu k razstavi. Vendar to, kar je trenutno videti v dokaj korektno prenovljenih prostorih Moderne galerije, razumem kot napoved in začetek celovitega in bolj podrobnega prikaza dogajanja v nadvse dramatičnem in za slovensko dozorevanje v moderni narod zelo pomembnem prejšnjem stoletju.�


Vsebinsko bogato nas je v eni uri, kolikor smo imeli na voljo časa, z nevsiljivo razlago popeljal od ekspresionizma in drugih umetnostnih smeri do slovenske zgodovinske avantgarde v dvajsetih, nove stvarnosti, Ohojevcev v šestdesetih, drugih različic abstraktnega ekspresionizma ter retrogarde (Laibach, Novi kolektivizem, Neue Slowenische Kunst, Irwin, gledališke avantgarde z izhodiščnim Gledališčem sester Scipion Nasica idr.). Vmes pa smo se ustavljali pri delih Jakopiča in drugih ekspresionistov, Zorana Mušiča, Gabriela Stupice, Marija Preglja, Staneta Kregarja, Gustava Gnamuša, Metke Krašovec, Marjetice Potrč in drugih.


Milan Vogel

1 view

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page