top of page
  • Writer's picturePffft Tsss

Zapis majske okrogle mize, 7.5.2009

Bricmana in Catbriyur gredo v Los Angeles? - majska okrogla miza 7.5.2009


Čeprav sta Katja Jurgec Bricman in Jure Bricman že nekaj časa vse prej kot neznana, sta vedno zanimiva sogovornika, zato ju je Klub Korošcev Ljubljana tudi povabil na svoje redno srečanje v kavarni Slamič (ki jo uspešno vodi boljša polovica koroškega rojaka Stanka Arnolda), da bi »izseljenim« Korošcem povedala še nekaj podrobnosti o svoji in hkrati koroški zgodbi o uspehu. Porcelan Catbriyur je med poznavalci in ljubitelji že dolgo cenjen, tudi zaradi svoje zgodovine. Katja in Jure sta namreč brez pravega znanja o porcelanu izumila svojstveno tehniko, ki znova in znova preseneča strokovnjake. Ker sta po izobrazbi oba profesorja likovne umetnosti, sta to znanje prelila v danes prepoznavne oblike izdelkov. S temi se ponašajo med drugim tudi nizozemska princesa, Laura Bush in kraljica Elizabeta II. Zgodba o njunem uspehu je res izredna, tudi dolga in zanimiva, a še zdaleč ne končana, čeprav je med priznanji, ki sta jih že dobila tudi »zlata vitica« za življenjsko delo na področju domače in umetnostne obrti.


Pa sta Katja in Jure v skoraj dveurnem izpovedovanju tudi z besedami dokazovala, zakaj sta tako uspešna. No, tukaj pa nadaljuj ti!, Počakaj, zdaj bom pa jaz povedal(a). In smo v hipu izvedeli, da je Jure hotel postati najmlajši šolski ravnatelj in se potem, ko je videl, da je preveč revolucionaren za šolnike, odločil, da bo počel nekaj drugega. Katja mu je obljubila, da mu dve leti ne bo težila, naj se le išče. Od tega so imeli veliko Juretov študij, pa družina, a prave ideje ni in ni bilo. Že proti koncu tega obdobja se je Katja vrnila z nekega seminarja in prinesla pripoved o porcelanu. Jure pa - hop! Potem se je začelo izdelovanje neuporabnih »palačink«, kot sta rekla njunim izdelkom, dokler se čez kar nekaj časa ni posrečilo. Jure bi že nehal, a je Katja zatrmarila. Brez vsakega tehničnega znanja sta naredila nekaj, za kar so drugi potrebovali stoletja, pa še danes ne znajo kopirati izdelkov Catbriyurja. Zgodbe o prvih uspehih, razstavah, povabilu na razstavo v ZDA, prvih naročilih po dokaj neuspešnih poskusih prodaje, pa mega naročilu iz Italije in obisku kupca, ki kar ni mogel verjeti, da Catbriyur ni ogromna tovarna, ampak skromna »delavnica«. Pa sta pogovor in »koroški čar« v očeh in srcih naredila svoje in steklo je. Galerija na Prevaljah, v Ljubljani, celo v Parizu (tam je celo pohištvo iz porcelana, likovna oprema pa razkriva tudi druge plati družine Bricman). Nekaj posebnega so zgodbe o protokolarnikih, ki mislijo, da vse nastane čez noč, o »tovarni« z dvema garažicama (Katja +) in kreativcu, ki leta po svetu. Zgodba do zgodbe, prepletene v eno samo veliko pripoved o dveh človekih, ki se v svojih različnostih tako dopolnjujeta, da jima ni nikoli dolgčas in da ustvarjata. Ustvarjata nekaj lepega, iskanega. Še kdaj bo treba sesti z njima.


Ob koncu sta poslušalcem še zaupala, da naj bi se galerijam Catbriyur na Prevaljah, v Ljubljani in Parizu pridružila še ena - v Los Angelesu. Hollywood je pač blizu. In ljudje, ki vedo, kaj je lepo.


Marjeta Šoštarič

0 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page