top of page
  • Writer's pictureRenata Picej

Okrogla miza 2.2.2023

Updated: Jun 14, 2023

Od bele krvi do številke 112 in ljubezni do Koroške

Prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med., spec. intern.



Klub Korošcev Ljubljana je tega četrtka, 2. februarja 2023, sprejel medse Korošico, ki naj bi povedala nekaj o zdravem, kakovostnem in daljšem življenju, odpravljanju dejavnikov tveganja, ki nas ogrožajo, ter kako na Koroškem skrbe za zdravje bolnikov. Toliko o pričakovanju. To, kar smo doživeli, pa je bilo veliko, veliko več. Njene besede so pljusknile daleč čez rob stroke in v prostor vnesle milino besed poznavalke življenja, zdravja, človeka. Medicina je le del njene osebnosti, ki jo najprej izpolnjuje srce. Njeno srce! Zato se zdi kot prava koroška zavetnica srca, tistega, ki bije v ljudeh in mu je treba kdaj pomagati, da zdrži in preživi. Zagrizena zagovornica preventive, izobraževanja, zdrave hrane in predvsem, uporabe številke 112, ko pride do »tiste« značilne bolečine, nas je navdušila. Kar je povedla, je bila neprisiljena učna ura, polna pomembnih dejstev; mimogrede pa smo izvedeli, da poleg rdeče krvi poznamo tudi belo... No, izjeme imajo tudi modro.



prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med., spec. intern. med predavanjem v Ljubljani


Naša predavateljica je članica Slovenskega zdravniškega društva od leta 1985. Predsednica Koroškega zdravniškega društva od leta 2012. Članica Združenja kardiologov Slovenije in Evropskega združenja kardiologov. Aktivna strokovna sodelavka Društva za srce na Koroškem ob ustanovitvi. Strokovna mentorica Koronarnega kluba Mežike doline od leta 2005. Ustanoviteljica in predsednica Koroškega društva za zdravje – KOVITA. Ena izmed glavnih pobudnic za uveljavitev in priznanje telemedicine v Slovenskem prostoru od leta 2014 do danes.



Vse to in veliko več se skriva za kariero zdravnice, ki je odraščala v Tomaški vasi, obiskovala šolo v Turiški vasi in Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kjer je spoznala vaški živelj in čutenje človeka, povezanega z zemljo, gozdom in živalmi ... Od tu njena ljubezen do narave in Koroške. Na Gimnaziji Ravne je maturirala leta 1977, na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je 12. 12. 1983 prejela naziv doktor splošne medicine in se vmes še poročila ter rodila hči Majo, zdaj že zdravnico v SP Slovenj Gradec. Med stažiranjem se je zatem leta 1984 rodil še sin Tine, danes zapisan koroškim vodam. Potem pa je Cirila na polno zaplavala v globoke in nepredvidljive vode medicine, najprej kot splošna zdravnica v ZD Ravne na Koroškem, kjer je delala v različnih ambulantah - od Radelj ob Dravi do Črne na Koroškem. Potem pa je leta 1986 pristala v SB Slovenj Gradec, takrat pod predstojništvom prof. dr. Iva Raišpa, in se je zaposlila na Oddelku za interno medicino. Leta 2013 ji je Ministrstvo za zdravje podelilo naziv Primarij, v istem letu pa ji je ZZS na podlagi dela priznala specializacijo za kardiologijo in vaskularno medicino. Vključena je bila v mednarodne projekte.


Navdušen avditorij v prostorih rednih srečanj članov Kluba Korošcev Ljubljana, v Kavarni KAVA-ČAJ.


V zadnjem času se poglobljeno ukvarja s področjem kroničnega srčnega popuščanja in z rehabilitacijo bolnikov po prebolelem miokardnem infarktu. S sodelavci razvija model obravnave bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem od leta 2007, ko je bil vzpostavljen interni register bolnikov s srčnim popuščanjem. Dolga leta je strokovni vodja Koronarnega kluba Mežiške doline in v okviru le-tega je na Koroškem postavila mrežo AED, ki jo širijo po vsej Sloveniji. Množično poučujejo laično javnost ter uvajajo učenje oživljanja v osnovne in srednje šole (kot prvi v Sloveniji).


Velika plaketa občine Ravne na Koroškem 2016, naziv Častne članice Slovenskega zdravniškega društva 2022, predvsem pa Odličje Zdravniške zbornice Slovenije, ki ga je lansko leto prejela kot zaslužni član zbornice za svoje delo; zagotovo ne zgolj in samo v vlogi zdravnice in specialistke, temveč tudi za vso (in še vedno neizpeto) energijo, ki jo nesebično deli ljudem in bolnikom ter predvsem tudi zato, ker v svojih »čevljih za nove, prve, pionirske in neraziskane poti«, utira pot stroki, negi in zdravju. Priznanja so priče velikega formata zdravnice Cirile!





Izvedeli smo tudi nekaj več o koroškem zdravstvu, ko je bila SB Slovenj Gradec predstavljena kot osrednja zdravstvena inštitucija na sekundarnem nivoju. Koroška regija šteje 70.683 prebivalcev, skupaj s Savinjsko-Šaleškim območjem pa 257.226. Bolnišnica ima 993 zaposlenih in 304 bolniških postelj. Na 14 oddelkih in treh enotah.


Predsednik KKL, mag. Janko Arah, in dr. Cirila Slemenik Pušnik na koncu predavanja kar nista mogla zaključiti srečanja;vprašanj je bilo še in še.



Ob njej se zdi, da ima vsaka diagnoza rešitev!

Dr. Cirila Slemenik zasluži globok poklon Koroške in Slovenije!

Hipokrat bi se ji zagotovo globoko priklonil!


Besedilo in foto: Renata Picej


27 views

Recent Posts

See All
bottom of page