top of page
  • Writer's pictureDragomir Kompan

Okrogla miza 5.5.2022

Updated: Feb 12, 2023


ZAPIS srečanja z okrogle mize z dne 5.5.2022, ki je bila v kavarni »KAVA-ČAJ« - SLAMIČ, Kersnikova ulica 1, Ljubljana ob 19:00 uri.

Na okrogli mizi smo poslušali predavanja z naslovom »Vadba za vitalno starost« prof. dr. Vojka Strojnika.


Na okrogli mizi v aprilu smo poslušali, kako pomembna je prehrana in ohranjanje mišične mase pri starostnikih. Logično nadaljevanje te oblike neke vrste izobraževanja je bilo predavanje dr. Vojka Strojnika, ki nas je s predavanjem in s praktičnim prikazom nekaterih telesnih vaj popeljal v svet pravilne telesne vadbe.


Na predavanju so bili predstavljeni učinki vadbe, pomembni za vitalno staranje in osnovne značilnosti vadb za ohranjanje mišične mase in srčno-žilnega sistema.


Kot pravi dr. Strojnik, je telesna vadba eden od ključev za vitalno starost. Pomaga ohranjati (tudi izboljšati) telesne, kognitivne in duševne sposobnosti. Je zdravilo proti gibalni omejenosti, osteoporozi, kroničnim nenalezljivim boleznim, kognitivnemu upadu, depresiji in še mnogo čemu. In to brez negativnih stranskih učinkov.


Opozoril je tudi na nekatere pasti, ki lahko zaradi napačnih telesnih vadb oziroma pretiravanja pri vadbi peljejo v nepravo smer in poslabšujejo naše težave, ki jih z nepravilno vadbo poskušamo odpraviti. Prikazal je tudi, koliko je pri nekaterih vrstah vadbe treba »trenirati«, da imajo učinek. Premajhna aktivnost neke vadbe nima nič učinka, pretirana aktivnost pa lahko celo škoduje.



Mišična masa (med gibanjem) je namreč osrednji dejavnik metabolnega delovanja, ki poganja in ohranja vse ostale organe v našem telesu. Zato je vadba za ohranjanje mišične mase prva med vadbami v starosti. Druga je vadba za ohranjanje srčno-žilne funkcije. Zmanjševanje kognitivnega upada, depresije, kroničnih bolezni in mnogih ostalih zdravstvenih težav je »stranski« učinek teh vadb. Seznam priporočenih vadb v starosti zaokrožujeta še vadba za ravnotežje, ki prispeva k zmanjševanju padcev, in vadba za koordinacijo za ohranjanje zavedanja telesa in natančnosti gibanja.


Poudaril je tudi pomen pravilne vadbe po določenih poškodbah. Nepravilna vadba povzroča počasnejše okrevanje, bolečine in dodatne težave, ki bi se jim lahko izognili s pravilno vadbo.

Med predavanjem (in tudi po njem) je odgovarjal na številna vprašanja, kako naj vadimo za določeno težavo, ki jo imamo. Vprašanj kar ni zmanjkalo, še posebno po koncu uradnega« dela, saj smo večina želeli kak odgovor za svoj problem ali problem naših bližnjih.

Predavanje je bilo je poučno, zanimivo in podprto s konkretnimi primeri ter z demonstracijo nekaterih vrst vadbe.


9 views

Recent Posts

See All
bottom of page